U trendu

Bacate li koru od limuna, činite veliku grešku – iz najmanje 5 razloga

Kora limuna može da se iskoristi na mnogo načina, ali ono što je najvažnije, ona je mnogo bogatija vitaminom C od isceđenog limunovog soka!  Dovoljno je napraviti poređenje između 100 grama soka i 100 grama limunove kore – kora ima 3 puta više vitamina C, 1,5 puta više kalijuma i čak 22 puta više kalcijuma, prenose mediji!

Naravno, pre nego što iskoristite limunovu koru, vodite računa da je limun organskog porekla i da nisu korišćeni pesticidi tokom njegovog uzgoja.

Predlažemo vam 5 načina za korišćenje limunove kore:

Skidanje kamenca
Naspite vodu u posudu sa koje želite da skinete nagomilani kamenac i dodajte koru. Kuvajte 15 do 20 minuta na laganoj vatri. Posle otkuvavanja vaša posuda će biti čista, a cela kuća će mirisati na limun.

Osveživač kuće
Kada smo već kod mirisa, kore limuna kuvajte na laganoj vatri 15 do 30 minuta, a po želji u vodu možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ili začine kao što su anis ili cimet. Kuća će vam fantastično mirisati, a vi otkuvavanje možete da ponovite i nekoliko puta tokom dana.

Čišćenje daske za seckanje
Pomešajte kašičicu sode bikarbone s malo vode ili limunovog soka, i dobijenu smesu nanesite na dasku i dobro istrljajte limunovom korom. Na sličan način možete da očistite i razne drvene površine.

Sprej za dezinfekciju
U posudu sa poklopcem uspite 2 čaše destilovane vode i dodajte limunovu koru i desetak kapi eteričnog ulja sa antibakterisjkim delovanjem (lavanda ili čajevac). Poklopite posudu i ostavite da odstoji nekoliko sati (može i preko noći) a zatim smesu procedite i naspite u prskalicu. Sprej možte koristiti za sve radne površine, a sprej je 100 odsto prirodan i bezbedan i za decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.