U trendu

Bacio led u 137 metara duboku rupu i čuo veoma čudan zvuk (video)

Biti naučnik na Južnom polu nije baš lak posao, ali ipak ima i dosta zanimljivih strana. Jedna od njih je da u veoma duboku rupu, koju ste izbušili radi istraživanja, bacate komade leda i slušate neverovatno čudne zvukove koji izlaze iz nje.

Zahvaljujući geohemičaru Džonu Endrjuu Higinsu na Tviteru, preko tri i po miliona širom sveta moglo je da iskusi čudnu zanimaciju bacanja leda niz 137 metara duboku izbušenu rupu.

Kakvi su to čudni zvukovi, pitate se?

Glaciolog Piter Nef ima odgovor, pošto je i sam imao priliku da radi tako nešto. Pre dve godine, Neg je snimio bacanje leda u 90 metara duboku rupu, a snimak je postao potpuno hit na internetu i pregledan je deset miliona puta na Tviteru.

Prema rečima Nefa, postoje dva faktora – Doplerov efekat i način na koji se zvučni talasi kreću kroz rupu.

„Prva stvar koju čujete dok leda pada niz rupu je promena visine tona. To je Doplerov efekat“, rekao je Nef.

Verovatno ste do sada iskusili Doplerov efekat. Primera radi, to je razlog zbog kojeg automobil drugačije zvuči kada dolazi prema vama i odaljava se.

Međutim, Doplerov efekat nije jedini razlog. Zbog oblika rupe i prirode leda, zvučni talasi imaju problem da izađu iz bušotine.

„Kada led udari u dno, zvuk ne izlazi pravo iz rupe. Talasi počnu da se odbijaju od strana rupe. Zbog toga čujete onaj oštar zvuk, kao iz crtaća“, objašnjava Nef, a prenose Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.