Bal pod maskama na vodi

Karneval u Veneciji održan je ove godine od 25. januara do 5. februara.
To je najvažnija i najveličanstvenija svečanost u Veneciji, veoma posećen koktel tradicije, spektakla i istorije. Festival privlači na hiljade posetilaca iz celog sveta svake godine.
Karneval ima drevno poreklo. To je proslava koja slavi odlazak zime i dolazak proleća, period u kome je sve moguće, uključujući i iluziju da i oni siromašniji mogu da postanu bogati jer svi nose maske. Karneval u Veneciji je zvanično počeo da se proslavlja 1296. godine, kada je Senat autorizovao karneval ediktom kojim je utvrđen dan proslave. Nakon skoro dva veka, tradicija karnevala obnovljena je odlukom gradskih vlasti 1980. godine i od tada se ovaj događaj održava svake godine s puno uspeha.
Tema karnevala je drugačija svake godine, varira od čisto kulturne pa do pravog spektakla. U toku dve nedelje Trg svetog Marka s okolnim ulicama, skverovima i javnim zgradama postaje centar brojnih događanja – glumci, akrobate, igrači i muzičari dovode slavljeničku atmosferu u grad na nekoliko dana u karnevalu koji je sličan onome iz 17. veka.
Ko god želi da oseti ukus aristokratije, za vreme karnevala može da ode u neku od venecijanskih palata u kojima se održavaju balovi pod maskama i gozbe u kostimima. Grad je domaćin različitim modnim kućama u kojima možete da iznajmite prelepe kostime i maske.
Karnevali se održavaju i u zaleđu Venecije. Tu možete da učestvujete u lepim alegorijskim paradama koje se priređuju samo u vreme poslednjeg karnevalskog vikenda.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.