U trendu

Balerine na ledu

Jedan od ledenih sportova koji okuplja mnogobrojne poklonike na svim kontinentima svakako je klizanje. S prvim hladnim danima u gradovima širom sveta, pored onih koji rade cele godine, prave se i klizališta na otvorenom, koja su tokom zime puna zaljubljenika u ovaj vid rekreacije. Neophodni rekvizit za ovaj sport su, naravno, klizaljke, koje su veoma raznovrsne –  kreću se od jeftinijih i jednostavnijih do najmodernijih i skupocenih.
Prema sačuvanim podacima, prve klizaljke nastale su u Švedskoj u devetom veku i napravljene su od životinjskih kostiju. Ove klizaljke ličile su na nazuvke koji su se navlačili na obuću i zatim su korišćeni za klizanje po ledu. Iako su zaljubljenici u ledeni sport uspevali da se klizaju na njima, nisu bile baš pouzdane, jer je koštano sečivo često pucalo.
Podaci govore da su ove klizaljke najčešće koristili putnici u ledenim krajevima koji su pomoću njih prelazili velike razdaljine između mesta i gradova. Pet vekova kasnije, tačnije sredinom četrnaestog veka, pojavile su se drvene klizaljke. Njima je donji deo bio napravljen od drveta, kao i naoštreno sečivo, koje je omogućavalo lako kretanje po ledu. One su se takođe navlačile na već postojeću obuću i pomoću njih ljubitelji klizanja uživali su u vožnji po ledu. Ipak, baš kao i klizaljke napravljene od kostiju, ni drvene nisu bile potpuno sigurne.
U sedamnaestom veku pojavile su se i prave klizaljke kompletno napravljene od čelika, a gvozdene sa ekserima kojima su učvršćivane za cipele počele su da se prodaju oko 1850. godine. U decenijama koje su usledile pojavile su se i klizaljke cipele – na đon specijalno napravljene duboke cipele pomoću specijalnih eksera učvršćivano je gvozdeno sečivo. Klizanje uz pomoć ovakvih naprava omogućavalo je s jedne strane sigurniju vožnju, jer više nije dolazilo do pucanja sečiva, a s druge strane bržu, a samim tim i riskantniju jurnjavu po ledu.
Ovaj vide ledene zabave bio je decenijama rezervisan za imućniji stalež, a u devetnaestom veku rekreativno klizanje polako je preraslo u tri različite sportske discipline – sportsko, umetničko i brzo klizanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.