U trendu

Banka prekršila propise, mora da plati kaznu od 531 milion dolara

Komonvelt banka Australije saopštila je danas da pristaje da plati kaznu od 531 milion dolara zbog nepoštovanja mera koje sprečavaju pranje novca i finansiranje terorizma.

Visina kazne je određena u pregovorima banke i Analitičkog centra za transakcije Australije (AUSTRAC) kao deo rešenja u okviru sudskog postupka koji je započeo u avgustu prošle godine, navodi AP.

Banka će isplatiti dodatnih 1,9 miliona dolara AUSTRAC-u za pravne troškove.

Banka je takođe priznala da je zakasnila u izveštavanju o više od 53.500 sumnjivih transakcija u periodu od 2012. do 2015. godine, od kojih je svaka bila veća od 10.000 australijskih dolara (oko 7.500 američkih dolara).

Kao uzrok tih propusta, banka navodi grešku u softveru.

Sumnjive transakcije obavljali su ljudi povezani sa međunarodnom trgovinom droge, a banka sumnja da su pojedine osobe povezane i sa terorističkim grupacijama, prenosi AP.

„Iako su bile nenamerne, u potpunosti shvatamo ozbiljnost grešaka koje smo napravili. Naš današnji dogovor jasno je priznanje naših grešaka i važan je korak u unaprednjenju banke. U ime Komonvelt banke izvinjavam se zajednici zbog toga što smo ih izneverlili“, rekao je izvršni direktor banke Met Komin.

Vlada Australije pozdravila je dogovor banke i AUSTRAC-a.

(Tanjug)