U trendu

Bar ne pije: Polovina Srba veruje u autonomna vozila više nego u vozača

Srbi su se našli na trećem mestu u Evropi zastupajući sa 48 procenata stav da je većina saobraćajnih nesreća izazvana ljudskom greškom i da bi autonomna vozila bila bezbednija opcija, dok ispitanici iz Poljske i Francuske dele prvo mesto (51 odsto).

To je rezultat istraživanja koje je sprovela kompanija Goodyear u saradnji sa Londonskom školom ekonomskih i političkih nauka (LSE) o mišljenjima i stavovima vozača o autonomnim vozilima (AV) budućnosti.

Mišljenje da su formalna, odnosno pisana pravila najbitniji faktor koji utiče na ponašanje učesnika u saobraćaju, zastupa najveći procenat ispitanika iz Italije (76 odsto), dok su se na drugom i trećem mestu našli ispitanici iz Srbije (74%) i Španije (70%), saopštila je danas američka kompanija Goodyear.

Formalna pravila su dovoljno detaljna i samim tim ukazuju na ponašanje vozača u svakoj situaciji u saobraćaju, smatra najveći broj učesnika ankete iz Španije (77%), Italije (75%) i Srbije (72%).

U poređenju sa ostalim zemljama koje su ušestvovale u anketi, najveći broj ispitanika iz Srbije (97%) složio se sa konstatacijom da vozači treba da pomognu da se saobraćaj bolje odvija.

Takođe, ispitanici iz Srbije (96%) smatraju da vozači treba da sarađuju međusobno. Srbi so pokazali najniži nivo slaganja sa stavom da se nepropisno uključuju u drugu traku kada se nalaze u koloni – samo dva odsto njih je odgovorilo da to uvek radi, a čak 57 procenata je istaklo da to nikad ne radi.

Srbima su važna pravila o saobraćaju i smatraju da vozači moraju biti kooperativni, ali 50 posto njih zastupa mišljenje da bi autonomna vozila mogla biti predvidljivija od vozača, zbog čega su se našli na drugom mestu u Evropi, dok se 41 procenat slaže sa izjavom da mašine nemaju emocije, pa bi mogle biti bolji vozači od ljudi.

„Na osnovu pokazatelja ovog istraživanja, zaključujemo da su ispitanici iz Srbije svesni opasnosti na putu koju najčešće izaziva ljudska greška, a autonomna vozila se nameću u budućnosti kao prihvatljiva opcija u sprečavanju saobraćajnih nesreća i veće bezbednosti“, navodi Goodyear u saopštenju.

U istraživanju je učestvovalo 11 zemalja Evrope: Španija, Češka, Nemačka, Italija, Srbija, Francuska, Poljska, Belgija, Holandija, Švedska i Velika Britanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar