U trendu

Baštenske minijature

Patuljaste forme mnogih četinara veoma su popularne ove sezone. Evo načina da za njih pronađete najadekvatnije mesto u bašti. U mnogim familijama četinara, kao što su, na primer, bor, smrča i jela, mogu se pronaći i patuljaste forme, koje sporo rastu i ne zahtevaju mnogo prostora, tako da su pogodne i za bašte malih površina.

Doduše, mora se priznati, za njihovo integrisanje u baštu potreban nam je istančan osećaj. U suprotnom, događa se da posle neuspelih odluka minijaturne predstavnike presađujemo iz godine u godinu. Čempres u leji sa sezonskim cvećem i smrča između rascvetalih ruža samo su dva iz mnoštva primera kako ne bi trebalo da izgleda cvetna kombinacija s četinarima.

Tajna je stvaranje odgovarajuće baštenske kulise za biljke. Umesto divlje romantične atmosfere seoske bašte sa šarenim i rascvetalim perenama možete da organizujete baštu jasnih linija, kao što je slučaj u baštama azijskog stila. Tu akcenat nije u efektu pojedinačnih biljaka, već su u prvom planu kontrasti boja i oblika. Najbolji primeri za to su topijarne forme kleke i loptasti patuljasti borovi koji izviruju iz gustog tepiha rascvetalog vresa, ili pak sorte bora neobičnog oblika u japanskim baštama.

Evo i jednog saveta. Nemojte na jednom mestu posaditi previše različitih vrsta patuljastih četinara, jer će se tada izgubiti efekat pojedinačnih biljaka. Optimalno je da na nekoliko mesta posadite trojne grupe različitih sorti različitih boja i oblika, na primer, kombinacija topijarne forme žute tise, plave kleke i patuljasti bor okrugle krošnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.