Baštovanstvo za početnike

Pravo je vreme da svoj prozor ili terasu učinite još lepšim. Cveće će razbiti monotoniju fasade, učiniti prijatnim trenutke boravka na terasi, pružiti zadovoljstvo prilikom nege cveća, a može uneti i svež i mirisan vazduh u sobu.
Žardinjere za prozore, zid ili ogradu terase mogu da budu od različitog materijala, ali najbolje su drvene. Dužina sandučića varira zavisno od veličine terase, ali ne treba da budu duži od metra, dok širina treba da bude 20 centimetara, a dubina ne manja od 23 centimetra. Na dno se stavlja dva do tri centimetra drenažnog sloja od izlomljenih saksija, šljunka i peska, a zatim se sandučići napune zemljom do centimetar ispod gornje ivice. Da voda ne bi oticala niz prozor i zidove, potrebni su podmetači.
Za sadnju se uzimaju dobro odnegovane biljke i sade direktno u sandučiće sa saksijom, a okolo se stavi treset ili mahovina. U sandučić dužine jednog metra sadi se pet do sedam biljaka. Zasađene biljke treba obilno zalivati, naročito leti, kada se to čini dva puta dnevno, rano ujutro i uveče, nakon zalaska sunca. Biljke se uvek zalivaju ustajalom vodom. Ostala nega sastoji se od prekopavanja zemlje, uklanjanja precvetalih cvetova i osušenih listova i prihranjivanja. Biljke se prihranjuju svakih 15 dana rastvorom mineralnih đubriva.
Žardinjere i cveće u njima treba ukomponovati tako da se sve, to jest boje cveća i žardinjera, slaže sa izgledom zgrade. Ako je zid obojen crveno ili je od crvene cigle, uz njega će se lepo slagati bele žardinjere sa plavim ili belim cvećem srebrnastobelog lišća. Možete upotrebiti margarete, bele narcise, đurđevak, bele petunije, plavi zumbul, spomenak, plavi dan i noć, veroniku cineriju, zekine uši, asparagus, hlorofitum ili bršljan.
Na svetlijim ili sivkastim zidovima najlepši su tamnozeleni sandučići. Cveće treba da je šareno, što življih boja. Preporučujemo muškatle, petunije, begonije, minđušice, prkos, turski karanfil, zevalice, mirišljavi grašak, noćnu frajlu. Sa potpuno belim zidovima slažu se jarke boje, žuto-crvene kombinacije. U tom slučaju dobre su muškatle, kadifica, cinija, neven, mak, dragoljub, salvija, ljutić, a od lisno-dekorativnih asparagus. Žardinjere treba da su plave. Uz mrke zidove najlepše izgledaju beli sandučići sa nežnožutim, narandžastim ili crvenim cvećem, ali lepo idu i blage nijanse ljubičaste ili ružičaste. U obzir dolaze begonije žutog cveta, žuti dan i noć, žuti alisum, narcisi, jagorčevina, žuti krokusi, cinerija, begonija.
Prilikom sadnje cveća treba paziti na položaj terase ili prozora i njihovu osunčanost u toku dana. Uz sve to, uzmite u obzir i to da na nižim terasama i prozorima treba saditi cveće svetlijih boja, a na višim intenzivnijih boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.