U trendu

Belgija: Ljubav prema dijamantima ne zna za sankcije

BRISEL – Uprkos stalnim pozivima Ukrajine i pojedinih zemalja EU, uvoz neobrađenih ruskih dijamanata nije sankcionisan od strane EU.

Prema najnovijim podacima belgijskog Ministarstva ekonomije, Dan zaljubljenih izazvao je nagli porast potražnje za neobrađenim dijamantima iz Rusije, piše Politiko.

Međutim, uvoz je značajno opao u trećem kvartalu prošle godine, što je pomoglo Belgiji da se založi protiv toga da EU sankcioniše ruske dijamante, koji su od vitalnog značaja za belgijski grad Antverpen, globalni centar za dijamante.

Belgijska vlada tvrdi da bi takve sankcije samo preusmerile ruski izvoz dijamanata u druge zemlje, a da u stvari ne bi zadale ekonomski udarac Moskvi.

Međutim, uvoz u Belgiju je ponovo porastao u decembru i januaru uoči Dana zaljubljenih 14. februara.

U januaru 2023. Belgija je uvezla ruskih neobrađenih dijamanata u vrednosti od 132 miliona evra, što je više od 97 miliona evra u odnosu na januar 2022. godine.

Kako se navodi, ovo izgleda kao privremeni skok povezan sa većom potražnjom oko Dana zaljubljenih, budući da je nakon ovog praznika vrednost uvoza ponovo pala na 61 milion evra.

Za belgijsku poslanicu Viki Rejnart, čija je socijalistička partija Voruit deo savezne vlade, ovi brojevi pokazuju da dobrovoljne mere nisu dovoljne.

„Zabrana uvoza ruskih dijamanata je jedina ispravna opcija“, rekla je ona i pozvala Evropsku komisiju da ovu zabranu uvrsti u sledeći paket sankcija Rusiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.