U trendu

Bez „dame i gospodo“: Velika promena u nemačkoj avio-kompaniji

Najveća evropska avio-kompanija nemačka „Lufthanza“ objavila je da povlači pozdrav „dame i gospodo“ tokom letova i da umesto toga uvodi rodno neutralnu alternativu.

Portparol „Lufthanze“ izjavio je za AFP da je namera kompanije da letove učini ugodnim svim putnicima, uključujući i one koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene.

„Posadama se poručuje da odaberu pozdrav koji uključuje sve putnike“, rekao je portparol i dodao da će se umesto „dame i gospodo“ koristiti „dragi gosti“ ili „dobro jutro/dobro veče“.

Nova politika, koja će se postepeno uvoditi odnosi se na nemačkog prevoznika „Lufthanzu“ kao i na avio kompanije kojima upravlja – „Austrian erlajnz“, „Svis er“ i „Jurovings“.

Kompanija je navela da odgovara na „diskusiju koja se s pravom vodi u društvu“ o nebinarnoj rodnoj identifikaciji i želji „da se vrednuju svi putnici“.

Nemačka se pridružila međunarodnoj debati o inkluzivnijem jeziku da bi se „uzeli u obzir različiti rodni identiteti“ u sve više multikulturalnom društvu.

Poslednjih dana najveći nemački gradovi, Berlin, Minhen i Hamburg, odlučili su da njihove transportne mreže prestanu da koriste reč „Schwarzfahren“ (u prevodu – vožnja na crno) za putnike bez karte, zbog žalbi da je ta reč imala rasistički prizvuk, prenosi AFP.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.