U trendu

Biolozi u šoku, građani u panici zbog džinovskih crva: ‘Kako je ovo moguće?’ (foto, video)

Gigantski crvi sa velikom glavom stigli su na evropski kontinent i šokirali francuske biologe. Naime, ova vrsta crva, koja može narasti i više od 30 centimetra, pretežno živi u Aziji u mnogo toplijoj i vlažnijoj klimi i nikome nije jasno kako su se pojavili u evropskim vrtovima.

Baštovan i biolog amater Pjer Gros primetio je velikog crva u svom vrtu i poslao fotografiju profesoru biologije Žan-Lu Džastinu. Nedelju dana kasnije, Gros mu je poslao još jednu fotografiju na kojoj je bila druga vrsta ogromnog crva.

Kada je poslao treću fotografiju, prof. Džastin je mislio da se radi o podvali ili neslanoj šali, pretpostavljajući da čovek donosi crve s putovanja i pretvara se da ih je našao u vrtu, piše The Washington Post.

Džastin i njegovi saradnici su putem medija zamolili građane da im, ako uoče džinovske crve, pošalju fotografije. Pregledom hrpe pristiglih fotografija, naučnicima je postalo jasno da po francuskim baštama već duže vreme haraju ovi predatorski crvi, samo što ljudima nije bilo jasno o čemu se radi.

Najstariji je video snimak iz 1999. koji je porodica sačuvala jer nije mogla da poveruje na kakvo bizarno stvorenje su nabasali. Profesor Džastin, inače stručnjak za parazite i crve nematode rešio je misteriju – reč o crvu čekićaru. Sve u svemu, između 1999. i 2017. u Francuskoj su 111 puta uočili ove velike crve. Većina ih je viđena na jugu Francuske, gde su topla i vlažna leta i blage zime, a crvima upravo takva klima odgovara.

U nekoliko slučajeva, ljudi su uhvatili crva i poslali ga profesoru na analizu. Tako su identifikovane tri različite vrste ovih crva, među kojima je i Bipalium kewense, vrsta koja je zabiležena i u britanskom Kraljevskom botaničkom vrtu.

Crvi čekićari su predatori koji žive u toplijim krajevima i hrane se glistama. Telo ovih crva je mekano i proizvodi male količine otrova tetrodotoksina kojim parališe svoj plen.

Ono što za profesora Džastina predstavlja najveće iznenađenje nije ni veličina predatora ni činjenica da ih tako dugo nitko nije primetio, već činjenica gde se to dogodilo.

– Ovo je Francuska! Mi bi trebalo da budemo razvijena zemlja. Imamo mnoštvo naučnika, univerziteti su posvuda. I opet, niko do sada nije identifikovao crve – čudi se profesor.

Oni su ovde i tu će i ostati, napomenuo je. Imamo validne dokaze od građana i naučnika da crvi već godinama naseljavaju vrtove.

– Ova vrsta je prilično tajnovita, žive u zemlji i lako ih je prevideti, a to uostalom i objašnjava kako su se slučajno proširili širom sveta – objasnio je britanski naučnik specijalizovan za entomologiju Arči Marči sa Instituta za agronomiju i biologiju, a prenosi Večernji list.

Invazija crva čekićara može imati ozbiljan uticaj na faunu u sastavu tla, upozorio je Marči i dodao da je ova vrsta crva opasan predator za stvorenja koja žive u tlu i doprinose kvalitetu zemlje.

2 komentara
  1. Anonimni

    Auh sad ‘e da se pojavi i Mua`dib da ga zajaše i zauzme Pariz.

  2. PECAROS

    Još da ih ribe zavole…EH,SREĆE PECAROŠKE

Napišite komentar