Bivša devojka tuži Bed Banija za 40 miliona dolara

SAN HUAN – Bivša devojka Bad Banija tužila je superzvezdu za najmanje 40 miliona dolara zbog poznatog snimka glasa koji je dala pevaču pre nego što je postao poznat.

Šarliz de la Kruz Ernandes, čiji je zadihani snimak pod nazivom „Bed Bani, bejbi” uključen u dve pesme tog izvođača, tvrdi u tužbi podnetoj ovog meseca pred sudom u Portoriku da se njen glas i rečenica koju je smislila koriste bez njene dozvole.

U tužbi se navodi da je ta rečenica korišćena u pesmi „Pa Ti“, koja ima više od 355 miliona pregleda na Jutjubu i više od 235 miliona reprodukcija na Spotifaju, kao i u pesmi „Dos Mil 16“, koja ima više od 60 miliona pregleda na Jutjubu i 280 miliona reprodukcija na Spotifaju.

U tužbi se dodaje da „prepoznatljiv glas“ De la Kruzove takođe korišćen bez njene saglasnosti za pesme, ploče, promocije, koncerte širom sveta, televiziju, radio i društvene i muzičke platforme.

Kaže se da su od tada hiljade ljudi na njenim nalozima na društvenim mrežama, kao i uživo na javnim mestima iznosile komentare povodom rečenice „Bed Bani bejbi“.

U tužbi se ističe da se zbog toga De la Kruz „oseća zabrinuto, uznemireno, zastrašeno, preplavljeno osećanjima i anksiozno“.

Tužen je i Noa Kamil Asad Birn, menadžer Bed Banija, čije je pravo ime Benito Martinez Okasio.

De La Kruz i Martines su počeli da se zabavljaju 2011. Godinu dana kasnije počeli su da studiraju na Univerzitetu Portorika u severnom primorskom gradu Aresibo, dok su takođe radili u obližnjoj prodavnici.

U tužbi je navedeno da je Martines u to vreme neprestano stvarao pesme i tražio mišljenje od De la Kruz, koja je takođe bila zadužena za zakazivanje njegovih svirki i finansije.

Rečenica „Bed Bani, bejbi“ nastala je 2015. godine, a Martines je zamolio De La Kruz da snimi sebe kako to izgovara, što je ona i učinila.

Martines je 1. januara 2016. zamolio De la Kruz da se uda za njega i planirali su da se venčaju 2016.

U aprilu 2016, Martines je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Rimas Entertainment, a De la Kruz je primljena na pravni fakultet Univerziteta u Portoriku, pa je u maju prekinula vezu sa Martinesom.

Naredne godine su ponovo ušli u vezu, ali su se ponovo razišli.

Zatim je u maju 2022. predstavnik Bed Banija ponudio De la Kruzovoj da za 2.000 dolara kupi snimak njenog glasa.

Ona je to odbila, a zatim su joj iz Rimas Entertainmenta takođe ponudili da proda snimak, koji će, kako su naveli, biti korišćen na predstojećem albumu „Un Verano Sin Ti“.

Dogovor nikada nije postignut, a pesma je objavljena bez pristanka De la Kruz, navodi se u tužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.