Bodlerova inspiracija

Albatros je jedna od najvećih ptica koje žive na Zemlji. Ima ih 14 vrsta. Raspon krila mu doseže 4,5 metara, a dužina tela do jednog metra. Težak je od 12 do 20 kilograma.

Krila su mu uzana i dužina im je preko pet puta veća od širine. Presek krila ima izvanredan hidrodinamičan oblik, što ga čini letačem bez premca. Albatros je jedina morska ptica koja može da uzleti sa morske površine a da ne zamahne krilima – dovoljno je da ih raširi. U stanju je da bez odmora danima i noćima leti iznad mora.

Četiri petine svog života albatros provede na moru. Sleće na usamljena stenovita ostrva samo kada leže jaja i odgaja mlade. Ženka leži na jajima 60 dana, a mužjak je za to vreme hrani, najviše ribama i sipama, ali i sitnim životinjama sa kopna. Sa visine se strmoglavljuje na svoju žrtvu u moru. Guta velike količine hrane i tako nadoknađuje veliku energiju koju gubi stalnim letenjem. Nastanjuje oblasti između 30 i 40 stepeni južne geografske širine, a retko se sreće u severnim morima. Zna da neprekidno prati brod pet do šest dana ili više od 3.000 milja bez odmora, postižući brzinu od sto čvorova.

Na 750 milja od Folklandskih ostrva nalazi se Ptičje ostrvo, koje je pravi ornitološki raj. To je malo ostrvo, pa i nije zabeleženo na geografskim kartama. Dugo je tri milje. Nalazi se pored ostrva Južna Džordžija, u blizini Antarktika. Ime mu je dao Džejms Kuk još daleke 1775. godine zbog ogromnog broja ptica na njemu. Na njemu je zabeleženo 1.300 parova lutajućeg albatrosa i 30.000 albatrosa drugih vrsta. Pored njih, ovde ima mnogo pingvina i drugih ptica. Mužjaci albatrosa lutalice lete u potrazi za hranom i do 3.000 milja na sever, do granica Brazila, a vraćaju se za manje od nedelju dana. Leti su obale Ptičjeg ostrva nepristupačne jer ih zaposedaju razne vrste foka, koje čuvaju mlade i veoma su agresivne, za razliku od albatrosa, koje čovekovo prisustvo uopšte ne uznemirava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.