Bogovi su protiv

Više od stotinu božanstava usprotivilo se planu američkog automobilskog giganta „Forda“ da se na vrhovima indijskih Himalaja izgradi ski-centar vredan 520 miliona dolara. Iako zvuči nemoguće, Indijcima je to nešto najnormalnije.

Tradicionalna božanstva, koja progovaraju kroz proročišta, ustala su protiv ove investicije u indijskoj državi Himačal Pradeš, jer bi skijalište zagadilo lokalnu kulturu i okruženje. Što se samog zimovališta tiče, ono predstavlja ambiciozan plan Alfreda Forda, unuka slavnog Henrija Forda, da se gradnjom u dolini Kulu uvrsti među najveće strane investitore u indijski turizam. No, na putu su mu se isprečili bogovi – proročišta su isporučila božju presudu žiteljima sela kod koga je planirano skijalište, a koje se zove Nagar. Njih ima oko 1.000, a volja bogova preneta im je pre nekoliko nedelja, izjavio je njihov predstavnik za štampu Mahešvar Sing. Sing, čuvar Ragunata, glavnog božanstva, rekao je da se većina bogova plaši da će skijaško selo zagaditi kulturu i sveta mesta na obroncima planina koje pripadaju božanstvima.

Inače, u tom području stanovnici se često obraćaju šarenim božanstvima i traže savete, a bogovi im odgovaraju posredstvom proročišta. Pošto su bogovi protiv skijališta, Indijci smatraju da će baciti zle čini na Fordov projekat, koji će zbog toga propasti. Sa svoje strane Ford izjavljuje da je spreman da sasluša bogove povodom svog plana da sagradi 700 soba sa pet zvezdica, 300 vila u švajcarskom stilu, 2.420 mesta u restoranima i etno-selo zanatlija u okviru kompleksa. Ski-gondola prenosila bi 500 putnika na sat na nadmorskoj visini od 4.240 metara.

Firma „Ford“ pokušaće ponovo da se obrati bogovima i da zatraži njihov blagoslov za početak projekta, kažu u kompaniji. Veruju da će proročišta presuditi u korist projekta, jer su neka od božanstava i ranije glasala za njega. No, Ford će se prikloniti njihovoj odluci kakva god ona bila. Projekat bi, ukoliko bogovi kažu „da“, bio gotov za tri godine, a većina zgrada trebalo bi da bude u himalajskom narodnom stilu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.