'Bolero' posle 88 godina postao javno dobro

Jedno od verovatno najizvodjenijih dela u svetu  –  „Bolero“ Morisa Ravela, prešlo je u javno dobro posle 88 godina od prvog izvodjenja u pariskoj Operi.

„Imamo običaj da kažemo da se u svetu na svakih deset minuta izvodi ‘Bolero’. Pošto to delo traje 17 minuta, to znači da se stalno sluša u svetu“, izjavio je Frans presu Loran Petižirar, kompozitor i predsednik francuskog Udruženja autora (Sacem).

Simfonijsko delo komponovano 1928. godine i prvi put izvedeno 22. novembra u Operi, prvobitno je bila muzika za balet koju je čuvena ruska balerina Ida Rubinštajn naručila od Ravela, njenog prijatelja čiji je ona bila mecena.

„Bolero“ se odmah dopao kritičarima i ubrzo je doživeo planetarni uspeh, iako se melodija ponavlja u nepromenjenom laganom ritmu koja zbunjuje ljubitelje muzike. Neki muzički kritičari ipak smatraju to delo dosadnim.

Delo je objavljeno prvi put 1929. godine bez koreografije, a njegova prva scenska interpretacija izvedena je godinu dana kasnije.

„To je jednostavno delo, bez ikakvog pokušaja virtuoznosti“, rekao je sam Ravel, dok Petižirar smatra da je to eksperimentalni i precizan komad.

Delo koje su izvodili i najveći dirigenti  –  Pjer Bulez, Klaudio Abado ili Artutro Toskanini, inspiracija je za mnogo koreografe, medju kojima je poznati Moris Bežar.

„Bolero“ je od 1. maja prešao u javno dobro iako u Francuskoj dela to postaju 70 godina posle smrti autora. Ravel je umro 1937. godine. Njegovo delo je jer su autorska prava počev od 1938. bila zaštićena na 70 godina, na šta se dodaje još osam godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.