Bolje od aerobika

Žene koje razgibavaju vratne mišiće dva puta nedeljno mogu smanjiti hronične bolove u vratu, bar tako tvrde finski naučnici.

Vežbe uključuju podizanje glave dok ležite na leđima ili stomaku, jačanje vratnih mišića uz pomoć elastične trake i vežbe za ramena, gornji deo tela i ruke pomoću malih utega, tako bar piše u izveštaju lekara iz Juvaskula u Finskoj. Ovom naučnom studijom obuhvaćeno je 180 službenica od 25 do 53 godine starosti koje su povremeno ili trajno trpele bolove u vratu, i to više od šest meseci.

Ovi naučnici su zaključili i dodali da njihova studija pokazuje da su ispitanice tokom ovog jednogodišnjeg programa znatno ublažile bol u vratu i nepokretnost u odnosu na grupu koja nije vežbala. Važno otkriće je i to da se dugotrajne koristi mogu postići vežbanjem, i to samo dva puta nedeljno. Aerobik i istezanje su mnogo manje delotvorni od kontrolisanih vežbi jačanja vratnih mišića.

U današnje vreme i s modernim načinom života, gde provodimo dosta vremena sedeći u kancelariji za kompjuterom, gotovo da svi imamo iste probleme. Bol i napetost u vratu svima su nam dobro poznati. Da bismo, ako je to ikako moguće, makar ublažili te neprijatnosti, okrenimo se zdravijem načinu života. Na predlog finskih naučnika vežbe joge izgledaju sasvim primamljive za opuštanje i otklanjanje tog užasnog bola u vratu i leđima. Ostaje nam samo da probamo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.