U trendu

„Božićna zvezda“: Fenomen na nebu koji se viđa jednom u životu (foto)

Izuzetno redak astronomski spektakl odigrao se u ponedeljak na nebu. Planete Jupiter i Saturn su se poravnale, odnosno približile jedna drugoj, i napravile veliku planetarnu konjunkciju, poznatu i kao „Božićna zvezda“.

Gledano sa Zemlje, planete su izgledale veoma blizu jedna drugoj, a taj događaj zabeležili su astronomi.

Velika konjunkcija odigrala se prvog dana zime. Međutim, naučnici kažu da je taj tajming čista slučajnost.

Astronomi sa američkog Univerziteta „Rajs“ objavili su da će se prvi put posle 800 godina najveće planete Sunčevog sistema, Jupiter i Saturn, na noćnom nebu približiti jedan drugom na svom minimalnom rastojanju.

O ovom retkom fenomenu davno je svedočio i poznati astronom Galileo Galilej.

Ako je nebo bilo vedro, konjunkcija Jupitera i Saturna mogla je da se gleda golim okom, dvogledom ili teleskopom, iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska Sunca.

Ove dve planete već nekoliko meseci na nebu pratile su jedna drugu, tačnije delovalo je kako manje sjajan Saturn prati i približava se Jupiteru.

Poslednja ovakva konjunkcija dve najveće planete Sunčevog sistema dogodila se 1623. godine. One su se tada mogle videti u istom vidnom polju Galilejevog teleskopa.

Sledeće velike konjunkcije Jupitera i Saturna, kada je rastojanje na nebeskoj sferi bilo manje od 0,2 stepena, desiće se 2020, 2080, 2417 i 2477. godine.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.