U trendu

Broj 17 i dobra kletva: Najluđa sujeverja širom sveta

Najbolje iskustvo s putovanja ponećete tek onda kada se, upoznavajući sa kulturom, upoznate i sa lokalnim običajima, ritualima, ali i sujeverjima.

Evo šta morate znati pre nego što otputujete u neku od navedenih zemalja.

Indija

U Indiji nikako ne smete da pozovete nekog ko je već izašao iz kuće u slučaju da ste zaboravili nešto da mu kažete. Veruje se da ćete mu tamo doneti lošu sreću, pa sve što imate da kažete, morate reći pre nego što ta osoba izađe iz kuće.

Italija

Italijani, naročito južnjaci, važe za sujevernu naciju. Mnogo Italijana veruje da je broj 17 anargram za VIXI što znači “živeo/la sam”, simboličan način da se predvidi smrt. Zato Italijani izbegavaju da putuju 17. dana u mesecu i plaše se ovog datuma.

Kina

Za Kineze broj koji treba da se izbegava je četvorka! Mnoge zgrade izbegavaju čak i četvrti sprat, pa će vas tako lift odvesti sa trećeg pravo na peti.

Rusija

Rusi imaju jedan sjajan običaj da pre putovanja morate da sednete na kofer jer će vam to doneti sreću u narednim danima.

Norveška

Kletve su obično loša stvar, ali to nije slučaj u Norveškoj. Prosečan Norvežanin koji kaže “tvi, tvi” baca “kletvu” kojom vam želi sve najbolje i da vam se ništa ne desi na putu.

Velika Britanija

U SAD crne mačke koje prelaze ulicu se izbegavaju, a u Velikoj Britaniji se smatra pravom srećom kada vam crna mačka pređe put.

Japan

Japanci smatraju da jastuk koji je okrenut ka severu skraćuje život, pa se nemojte čuditi da je jastuk čudno postavljen kada se nađete u Japanu.

Rumunija

Rumuni smatraju da izlazak na druga vrata od onih na koja ste ušli donosi lošu sreću.

Portugal

Ljudi u Portugalu ne vole da se kreću unazad. Retko kad ćete videti nekog iz ove zemlje da izvodi “moon walk” jer se hodanje unazad smatra “prizivanjem đavola na vaš put”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar