Budistički monasi pali na narko-testu, hram ostao prazan

Mali budistički hram na Tajlandu ostao je pust, pošto su ga napustili monasi koji su bili pozitivni na testu na droge, saopštili su lokalni zvaničnici

Četiri monaha iz severne provincije Fečabun, među kojima i starešina manastira, bili su pozitivni na metamfetamin, rekao je zvaničnik novinskoj agenciji AFP, prenosi BBC.

Monasi su poslati na lečenje u kliniku za bolesti zavisnosti, rekao je Bunlert Tintaptaji. Racija u manastiru bila je deo državne akcije u borbi protiv trgovine drogom.

U urinu četvorice monaha pronađeni su tragovi metamfetamina, posle čega su izbačeni iz hrama. Nije poznato ko je policiji skrenuo pažnju na monahe u ovom hramu.

„Hram je trenutno bez monaha, a lokalni vernici su zabrinuti“, rekao je Tintaptaji za AFP. Međutim, Tintaptaji je rekao da su regionalni zvaničnici tražili pomoć od lokalnog budističkog poglavara, koji je obećao da će poslati neke nove monahe u hram u okrugu Bung Sam Fan kako bi umirio vernike.

Poslednjih godina, metamfetamin je postao veliki problem na Tajlandu, a zaplene droge bile su najčešće tokom 2021, navodi Kancelarija UN za drogu i kriminal.

Ova zemlja je glavna tranzitna tačka za metamfetamin, a droga dolazi iz susednog Mjanmara, najvećeg svetskog proizvođača metamfetamina, preko Laosa. Pilule se prodaju na ulici po ceni od 50 bahta (0,54 evra) za komad. Prajut Čan-oča, tajlandski premijer, naredio je sveobuhvatnu akciju suzbijanja trgovine drogom pošto je bivši policajac, koji je otpušten zbog posedovanja metamfetamina, ubio 37 ljudi u obdaništu, među kojima 23 dece.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.