Čaj s rumom

Za jamajkanski puter rum čaj koristi se odličan čaj s Cejlona, iz Indije i Kine, koji se kombinuje s prirodnim rumom, slatkim puterom i karamel kremom da bi se dobio bogat, aromatičan i pomalo sladak desertni čaj. Za specijalne prilike možete dodati malo mleka i šećera.
Cejlonski čaj za ovaj napitak potiče iz Šri Lanke, malog ostrva veličine Engleske koje leži na samo 22 milje od južnog kraja Indije. Šri Lanka obezbećuje oko 25 procenata svetske proizvodnje čaja. Skoro 600.000 ari površine pod čajem obezbeđuje oko polovinu ostrvskog prihoda od izvoza. Cejlonski čaj uzgaja se na plantažama koje se prostiru od nivoa mora do visine od 7.000 stopa. Najbolji cejlonski čajevi su oni koji se beru na visini preko 4.000 stopa. Ovde čaj raste sporije, a i berba je otežana. Većina visoko uzgajanog cejlonskog čaja dolazi s plantaža koje su teško dostupne i strme, pa se novoobrano zeleno lišće mora odvesti u fabriku na dozrevanje.
Kineski čaj za ovaj napitak je kimun iz provincije Anhui. Hiljadama godina provincija Anhui u centralnoj Kini proizvodila je samo zeleni čaj. Plantaže čaja nalaze se u toploj i vlažnoj klimi, na dobro dreniranom zemljištu ove provincije. Sedamdesetih godina prošlog veka Ju Ćuenčen (Yu Quianchen) je odlučio da oproba svoju sreću u spravljanju crnog čaja od ovih listića. Na iznenađenje i zadovoljstvo mnogih, novi crni čaj koji je proizveo bio je odličan. Kimun čaj, koji je nazvan po svom izumitelju, uskoro je postao veliki hit u Engleskoj i ključna komponenta u čajevima koji su služeni za tradicionalni engleski doručak. Njegova popularnost se brzo širila i uskoro je postao omiljeni crni čaj na svetskom tržištu. Kineski kimun čaj ima nepravilne, uske, zaobljene crne listiće, od kojih se dobija čaj briljantne crvenkastobraon boje s lakim ukusom.
Indijski čaj iz doline Asam je predivan. Na granici Kine, Burme i Bangladeša leži dolina Asam u Indiji. U Gornjoj Asam dolini ima oko 2.000 plantaža čaja. Reka Bramaputra plavi dolinu svake godine za vreme sezone monsuna, kada vrućina i vlažnost pretvore ceo region u veliku staklenu baštu. Ovo je veoma težak kraj, i zbog vremenskih uslova i zbog poplava, ali je to i odlično mesto za uzgajanje čaja. Klima i zemljište daju čajevima iz Asama njihove karakteristike, jak ukus i tamnu tečnost. Najbolji Asam čajevi poznati su po svom jedinstvenom ukusu koji ih razlikuje od drugih čajeva.
Ukus prirodnog ruma daje ovom čaju prepoznatljiv ukus. Za proizvodnju najboljeg ruma melasa mora da fermentira oko 30 minuta. Onda se destilira da se odvoje voda, alkohol i druge nečistoće. Potom se tečnost filtrira. Rum se onda sipa u burad i ostavi da stoji da bi dobio potpun ukus. Što duže stoji, dobija bolji ukus. Rum se konsumira kao piće, a koristi se i u kuvanju, naročito u pripremi slatkiša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.