Čaj u pet

Mnogo je biljaka koje organizmu mogu pružiti upravo ono što mu je u određenom trenutku najpotrebnije. Treba samo znati odabrati pravu mešavinu koja će odgovarati vašim potrebama i voditi računa o eventualnim kontraindikacijama.

Čajevi i uvarci su odlično rešenje protiv umora, ali da biste mogli odabrati odgovarajuće biljke, prvo treba da odredite tip umora od kojeg patite. Naime, gotovo svaka lekovita biljka ima drugačije pozitivne učinke na različite organe i telesne funkcije. Tako, na primer, kamilica opušta, podstiče probavu, ublažava upale i bolove. Zato se obično koriste mešavine koje sadrže od tri do pet različitih lekovitih biljaka. Biraju se biljke koje svojim delovanjem mogu ublažiti ili ukloniti tegobe koje osoba ima, ali treba pokušati iskoristiti i njihova druga lekovita svojstva.

Da biste postigli željeni učinak, pored izbora odgovarajuće mešavine, čaj treba piti u pravo vreme. To znači jednu šoljicu ujutro, odmah nakon buđenja, a drugu kasno posle podne. Budući da je u većini slučajeva reč o biljkama koje imaju tonificirajuće i energetsko delovanje, čajeve i uvarke ne bi trebalo piti u večernjim satima jer bi vas mogli razbuditi i negativno uticati na noćni san.

Na ovaj način će vam ove dragocene biljke pomoći da obnovite zalihe energije i razbistrite um. Ostaje vam samo da odaberete svoju mešavinu i uživate u lekovitim toplim napicima. Posle toga osećaćete se mnogo bolje i, što je najbitnije, manje umorno nego ranije. Isprobajte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.