Čas u prirodi

Širom sveta postoje velike botaničke bašte koje imaju programe namenjene deci. Najstarija i jedna od najvećih, Dečja bašta u Bruklinu, proslavila je prošle godine devedeseti rođendan. Za njeno osnivanje zaslužna je mlada učiteljica Elen Šo, koja je želela da njeni đaci uče o biljkama radeći u vrtu, a ne samo iz udžbenika.

U Dečjoj bašti je i danas veselo kao pre 90 godina. Mališani sade povrće i cveće, prave herbarijume, uče sve o insektima i biljkama. Kroz ovaj kutak svake godine prođe 800 devojčica i dečaka. Najviše dolaze školarci, ali postoji i baštovanski vrtić, u koji najmlađi stižu već sa tri godine. Posle vrednog rada u povrtnjaku, učitelji vode decu u šetnju botaničkom baštom. Tu za pola sata mogu da obiđu skoro čitav svet – da iz tropske prašume odgajene u velikom stakleniku skoknu među biljke koje rastu na obalama Sredozemnog mora, zatim svrate u pravi japanski vrt i vrate se u veliki park u kojem rastu biljke tipične za područje Severne Amerike.

U proleće se u Dečjoj bašti održava parada kojom se obeležava Dan sađenja. Devojčice i dečaci tada sade mlade biljke sa kojih će nekoliko meseci kasnije ubrati plodove paradajza i paprike. U jesen se bere spanać koji su posejali početkom leta. Oktobarski dani u ovom dečjem carstvu biljaka rezervisani su za veliku proslavu berbe. Mališani tada sa ponosom pokazuju roditeljima šta su uradili i naučili u vrtu. Njihove mame spremaju ukusna jela od svežeg i zdravog povrća, a stolove ukrašavaju cvećem koje su odgajili njihovi mezimci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.