Cena vrtoglavo raste: Omiljeni sastojak već skuplji od srebra

Cene vanile u protekle dve godine veoma su porasle, pa taj slatki sastojak mnogih proizvoda, uključujući i sladoled, trenutno košta više od srebra, objavio je BBC.

Za kilogram vanile sada je potrebno izdvojiti oko 600 američkih dolara, što je više nego za kilogram srebra, primećuju strani mediji.

Velika većina vanile – više od 75 posto – uzgaja se na tropskom ostrvu Madagaskaru na jugoistočnoj obali Afrike.

– Glavni razlog visoke cene je ciklon koji je u martu prošle godine opustošio Madagaskar i uništio mnoge plantaže. A uprkos nadama da će se rast cena dosad već stišati, one se i dalje drže na visokom nivou zato što je potražnja toliko snažna – rekao je Džulijan Gejl, analitičar tržišta sirovina u kompaniji IEG Vu.

Reč je o začinu koji se teško uzgaja; vanila potiče od biljke koja pripada orhidejama i raste u mahunama. Zbog toga je drugi najskuplji začin u svetu, iza šafrana.

– Drugi veliki proizvođači vanile su Papua Nova Gvineja, Indija i Uganda. Izvozi se širom sveta, a veliki deo odlazi u Sedinjene Države s obzirom na tamošnju veliku industriju sladoleda – dodao je Gejl.

Osim u sladoledu, vanila je popularna u raznim poslasticama, alkoholnim pićima, kao i u kozmetici i parfemima.

Prirodni ekstrakt vanile je jaki liker smeđe boje, intenzivnog mirisa. Proizvođači hrane takođe kupuju prah od vanile koji se dobija mlevenjem mahuna prethodno upotrebljenih za dobijanje ekstrakta. Njegova cena se takođe utrostručila.

Veštačka aroma nazvana vanilin dobija se iz drveta, a ponekad i iz nafte, i očekuje se da bi sada ona mogla biti sve više korišćena u mnogim industrijama koje će pokušati da izbegnu visoke troškove, piše BBC.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.