Češki Zoo seče nosorozima rogove

U strahu za život jedne od svojih glavnih atrakcija, nosoroga, Zoo safari u mestu Dvur Kralove, u istočnoj Češkoj, počeo je da im seče rogove da ne postanu plen lovokradica kao nedavno nosorog koga su ubile u Zoološkom vrtu u Francuskoj jer su češki zoolozi odlučili da je bolje imati nosoroga bez tipičnog ukrasa nego mrtvog nosorga.

Češki safari park, najstariji u ovom delu Evrope poznat je baš po nosorozima, a u njemu su do 2009. godine, kada su prebačeni u Afriku u poslednjem pokušaj spasa praktično izumrle vrste, živeli i severni beli nosorozi.

„Odluka da im uklonimo rogove nije bila jednostavna. Ali rizik s kojim su te retke životinje suočene ne samo u slobodnoj prirodi već sada i u zoološkim vrtovima suviše je veliki, a bezbednost životinja je za nas na prvom mestu. Bez sumnje je da je nosorog bez roga bolja varijanta nego mrtav nosorog“, kazao je danas češkoj televiziji ČT direktor Zoo safarija Dvur Kralove Pšemisl Rabas.

Danas su veterinari u narkozi skratili rog mužjaku belog južnog nosoroga Pamiru, a narednih dana učiniće to i sa ostalima.

Zoo safari Dvur Kralove jedan je od inicijatora svetske kampanje da se upozori na to koliko su nosorozi ugroženi u slobodnoj prirodi i u okviru toga 2014. godine češki safari spalio je 50 kilograma njihovih rogova.

Sujeverje nekih naroda Azije prepisuje prašak od roga nosoroga kao čudesni lek, a iako je u celom svetu od 1977. godine trgovina njime zabranjena, lovokradice i dalje ubijaju te ugrožene životinje zbog jednog roga, u proseku svake godine samo u oko 1.300.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.