U trendu

Često ga vidimo, a znate li šta znači simbol ribe na automobilima?

Verovatno ste vozeći se iza nekog automobila primetili znak ribe na njegovom zadnjem delu. Ali koje je tačno značenje tog znaka?

Značenja ima mnogo: smatra se talismanom, simbol je radosti, plodnosti, a takođe i hrišćanstva. Taj znak pomaže sledbenicima vere da se odmah prepoznaju, piše Fenix magazin.

U starom Rimu ljudi su verovali u božanstva poput Jupitera ili Marsa, ali hrišćanstvo je dugo bilo zabranjeno, a sledbenici progonjeni. Znak ribe je tada služio vernicima kao simbol zajedništva.

Stilizovana riba je oblikovana od dva spojena luka. Jedna od pretpostavki je da ako su dva vernika nacrtala svaki od ovih lukova u pesku, na primer, pokazali su svoje poznavanje simbola, a time i svoju versku pripadnost, prenosi N1.

Ali šta znači riba?

Postoje različite teorije o tome zašto je riba postala simbol za prve hršćane. Nažalost, najpoznatiji od njih ujedno je i najkomplikovaniji. Dakle, ukratko:

ΙΧΘΥΣ je grčka reč za ribu. Služio je i kao akronim za prve hrišćane. To znači: svako slovo reči označava drugu reč.

I : ΙΗΣΟΥΣ (Iēsoûs) = Isus
X : ΧΡΙΣΤΟΣ (Christós) = Hrist ili takođe Pomazanik

Θ : ΘΕΟΥ (Theoû) = Božje
Y : ΥΙΟΣ (Hyiós) = Sin
Σ : ΣΩΤΗΡ (Sōtér) = Spasitelj

Kratka grčka reč takođe znači “Isus Hrist, Božji Sin i Spasitelj” – ako je razumete. I tako je znak ribe došao do svoje važne simbolike.

Tako je značenje palo u zaborav sve dok ponovo nije počelo da se koristi 1970-ih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar