U trendu

Čime se ljudi zabavljaju: Najveći ledeni disk od pola kilometra

Napravili su motornim testerama veliki krug na površini zaleđenog jezera i pokrenuli ga, tvrdeći da su svetski rekorderi u kategoriji za koju malo ko uopšte zna da postoji: „Najveća ledena vrteška“.

S prečnikom od tačno 541 metra, džinovski komad leda čija težina se procenjuje na 146.000 tona, zavrteo se polako u američkoj državi Mejn početkom aprila uz divljenje posmatrača, želje da potraje i pozdrave.

„Razbijači leda“ („Ice Busters“) iz Severnog Mejna morali su da preseku led deblji od 70 santimetara po liniji koju su pomno merili geometri da bi to bio savršen krug čiji je prečnik koliko dužina pet ipo fudbalskih terena.

To je naporan način zabave tokom duge, hladne zime u Mejnu, a to je i nadmetanje i s Finskom i  s Minesotom. Postoji čak i „Svetsko udruženje ledenih vrteški“.

„To je prijateljsko takmičenje“, rekao je Džon Mazo, predstavnik za vezu s medijima društva „Razbijači leda iz severnog Mejna“ (Northern Maine Ice Busters).

U Mejnu je bio potreban ogroman napor i da se džinovski disk zavrti s 10 vanbrodskih motora za čamce, kao i poljoprivrednom opremom koja je pokretala posebno napravljene velike propelere, a pomoglo je i nekoliko terenskih vozila.

Čak Cviling iz Litl Folsa u Minesoti je rekao da će on, njegova porodica i prijatelji napraviti još veći disk da bi se takmičenje nastavilo.

Ali prvo, rekao je Cviling, mora da nađe dovoljno veliko jezero. Zeleno prerijsko riblje jezero (Green Prairie Fish Lake), korišćeno za aprilski rekord, premalo je za ledeni disk prečnika bar 600 metara koji bi on da napravi dogodine.

„Minesota ima 10.000 jezera, tako da imamo mnogo opcija“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.