U trendu

Činija kupljena za 35 dolara mogla bi da se proda za pola miliona

Na aukcijskoj prodaji sledećeg meseca biće ponuđeno izuzetno retka kineska činija iz 15. veka,a očekuje se da bi mogla da bude prodata za pola miliona dolara. Vlasnik je posudu kupio za samo 35 dolara.

Izradu činije je tražio kineski carski dvor u vreme vladavine dinastije Ming. Pronađena je prošle godine u američkom gradu Nju Hejvenu, koji se nalazi u saveznoj državi Konktikat.

Zainteresovanim kupcima će je na prodaju ponuditi poznata aukcijska kuća Sotheby’s, koja nije otkrila identitet vlasnika ovog predmeta. Vlasnik je predmet kupio za samo 35 dolara na dvorišnoj prodaji u Sjedinjenim Američkim Državama. Po kupovini, vlasnik je poslao fotografije zdjele stručnjacima koji su odmah prepoznali da ima veliki istorijski značaj. Utvrdili su da potiče s dvora cara Yonglea, koji je vladao od 1403. do 1424. godine. Reč je o periodu koji je poznat po različitim tehnikama izrade porcelanskih predmeta.

Činija koju zovu i činija lotosa, zbog motiva na njoj koji asociraju na ovaj cvet, bi mogla da dostigne cenu od pola miliona dolara.

Car Yongle se smatra zaslužnim za unapređenje porcelanskog zanatstva. Naručivao je velike količine porcelanskih predmeta.

Anđela MekEter, stračnjak sa odeljenja za kinesku umetnost spomenute aukcijske kuće, je napomenula da je car promovisao umetničku vrednost porcelana. Neshvatljivo joj je kako se desilo da je činiju neko mogao da kupi na dvorišnoj rasprodaji.

Prema Sotheby’su, postoji još šest sličnih činija koje se nalaze u Tajvanu i Velikoj Britaniji. Ova činija biće na aukcijskoj prodaji 17. marta, prenosi CNN.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar