CNN: Amsterdam pokreće kampanju protiv pijanih i nasilnih turista iz Britanije

AMSTERDAM – Grad Amsterdam pokrenuo je internet kampanju „Klonite se“ (Stay away), za borbu protiv turista starosti između 18 i 35 godina koji u taj grad dolaze kako bi „pravili nevolje“, javlja Si-En-En, navodeći da je kampanja uperena mahom protiv britanskih turista.

Ako turisti iz Velike Britanije na internetu pretražuju teme kao što su „zabava u Amsterdamu“ ili „pab u Amsterdamu“, pojaviće se video reklama koja upozorava na posledice previše pića, uzimanja droge ili izazivanja nevolja antisocijalnim ponašanjem.

Na jednom snimku vidi se hapšenje pijanog mladića, uz tekstualnu poruku koja glasi: „Odlazak u Amsterdam na jednu noć + upropaštavanje od alkohola + 140 evra kazne + krivični dosije = manje perspektiva“, dok drugi snimak prikazuje onesvešćenu osobu koju prevoze u bolnicu kolima hitne pomoći, sa tekstom koji glasi: „Dolazak u Amsterdam zbog drogiranja + gubitak kontrole + odlazak u bolnicu + trajno narušavanje zdravlja = zabrinuta porodica“.

Svaka od video reklama završava se porukom: „Dakle, dolazite u Amsterdam da biste se drogirali? Klonite se (Stay away)“.

Zamenik gradonačelnika Amsterdama Sofijan Mbarki je naveo da su posetioci i dalje dobrodošli, ali ne ako se loše ponašaju i izazivaju nevolje.

„Amsterdam već preduzima mnoge mere protiv prekomernog turizma i smetnji, preduzimamo više mera nego drugi veliki gradovi u Evropi. Ali moramo da učinimo još više u narednim godinama ako želimo da turizam opstane u našem gradu“, rekao je on.

Kampanja „Klonite se“ mogla bi se proširiti kasnije tokom godine i usmeriti i na posetioce iz Holandije i drugih zemalja EU koji imaju potencijal da izazovu smetnje, saopštile su gradske vlasti.

Gradsko veće je takođe u pregovorima sa organizatorima momačkih večeri i sličnih proslava kako bi razradili način na koji mogu da smanje neugodni turizam u centru grada i čekaju rezultate istraživanja o mogućnosti primene boravišne takse, prenosi Si-En-En.

Grad Amsterdam je prošlog meseca najavio zabranu upotrebe marihuane na ulici i ograničenja upotrebe alkohola u četvrti Crvenih fenjera, gde se nalazi oko 10 do 15 odsto gradske turističke industrije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.