U trendu

Čovek bacio jaje iz svemira: Nećete verovati kako je završio ovaj čudesni eksperiment

Bivši NASA-in i Appleov inženjer koji je postao jutjuber, Mark Rober želeo je da iskoristi eksperiment koji su mnogi radili u školi do najveće moguće mere tako što je poslao jaje u svemir samo da bi ono još jednom palo prema Zemlji.

Pokušani eksperiment bio je skromno bacanje jajeta, a izazov je bio izgraditi izum u koji bi moglo da smesti sirovo jaje i zaštititi ga od pucanja nakon pada s najveće visine. Mnogi od vas možda su ovo radili u školi i naučili vrednu lekciju o neredu koji jaja mogu da naprave kada se razbiju i koliko neverovatna može biti dobro izgrađena naprava.

Prva ideja bila – najviša zgrada

Prva ideja mu je bila da jaje ispusti s najviše zgrade na svetu, a to je trenutno Burj Khalifa u Dubaiju.

Visoka je 828 metara, ali pored toga što je u pitanju monumentalna građevina, uvek postoji šansa da neko naiđe i sagradi nešto više, što baca senku na celo dostignuće ‘bacanja jajeta s najviše zgrade na svetu’.

Imajući to na umu, Mark je odlučio da stvari podigne na viši nivo i umesto toga ispusti jaje iz svemira. Plan bivšeg NASA-inog inženjera bio je da jaje stavi u raketu i pošalje ga u svemir u balonu, koji bi zatim poslao raketu natrag na Zemlju.

Ideja je bila da raketa-jaje sleti natrag na vrlo meku podlogu za sletanje, da se jaje ne bi razbilo pri udaru.

Kako je zaštitio jaje?

Jedna od ključnih stvari kojima je Mark morao da se pozabavi bila je zaštita jajeta na putovanju u svemir, budući da je trebalo izolovati jaje za putovanje jer bi se inače smrznulo dok je odlazilo u svemir i puklo na putu.

Eksperiment je skoro doživeo katastrofu nakon problema s meteorološkim balonom dizajniranim da podigne jaje u svemir.

Tokom dvosatnog uspona u svemir sa zemlje uvijajući se konopci omotani oko uzice dizajnirane da spuste balon sve dok njena sila nije povukla uže i srušila balon. Cela stvar počela je da pada natrag na Zemlju brzinom od 150 km/h, a da se nije raspala i pravilno odvojila, što je rizikovalo propast malog jajeta.

Uspeh!

Sva nada sada je počivala na izgledima da raketa-jaje može da se ispali do slobode i samostalno sleteti, i srećom uspela je odbaci balon u padu i sleteti nazad.

Otvorivši raketu, Mark je pogledao unutra i uspio da izvadi jedno jasno nerazbijeno jaje, što je celu stvar učinilo velikim uspehom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.