Čovek sa 16 fakultetskih diploma

Možda je nekome teško da završi jedan jedini fakultet, ali za Jagdišu Sinhu samo je nebo granica kada je obrazovanje u pitanju. Ovaj čovek tvrdi da uživa u učenju i da je to nešto najlepše čemu neko može da se posveti. U skladu sa takvim razmišljanjima, on je svoj život proveo gotovo isključivo učeći. „Ako izuzmemo vreme za obroke i neke sitnije obaveze, proveo sam svaki minut svakog dana čitajući o različitim temama kakve su geografija, istorija, zoologija, književnost, ekonomija i tome slično“, priča Jagdiša o svojoj strasti za učenjem.

Jagdiša danas ima 88 godina, a ovih dana, zajedno sa ravno 70 godina mlađim kolegama, kreće na fakultet. Po 17-ti put! Ovaj energični čikica rešio je da poboljša i proširi svoje znanje iz književnosti. Upisao je englesku književnost na visokoškolskoj ustanovi Lucknow University.

Jagdiša Sinha je i sam bio profesor ali i upravnik jednog koledža u Indiji. Svoje fakultetske diplome sticao je na koledžima širom Indije i rešen je u nameri da nauči još koju stvar i pod stare dane. „U stvari, želja za učenjem je ono što me održava u životu. Odavati počast znanju – znači odavati počast Bogu“, kaže 88-godišnjak koji je očigledno pronašao smisao svog postojanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.