U trendu

Crne lepotice

Crna boja deluje tajanstveno i fascinirajuće, nekom čak i preteće, jer se dovodi u vezu sa tamnom noći. Crni cvetovi ili lišće uopšte nisu opasni. Oni se, ako se pogledaju izbliza, pretvaraju u plemenite primerke u saksiji ili u leji.

Čista crna boja lako se sreće u prirodi, a većina vrsta tamnih listova ili cvetova nastala je posebnim uzgajanjem u staklenicima. Nijanse boja često variraju između tamnoljubičaste i braonkastocrvene. Crna boja kao kod nekih vrsta ljubičice je redak izuzetak, kao i crno lišće zmijske trave.

Dejstvo crne boje zavisi i od površine. Ako svetluca kao pliš, kao što je slučaj kod dana i noći ili kod bosiljka crvenih listova, crna boja izgleda kao da sija. Bašta u kojoj je posađeno isključivo tamno cveće sigurno bi bila interesantna, ali s vremenom bi postala dosadna i izgledala bi sumorno.

Kod biljaka crnih cvetova i listova trik je u rafiniranoj kombinaciji sa cvećem i lišćem drugih boja, kao i u pojedinačnom sađenju tamnih biljaka na mesta gde će biti vidljive i gde će svako moći da im se divi. U svakom slučaju, to ne bi trebalo da bude najzabačeniji deo bašte, jer crna izdaleka izgleda ružno. Biljke bi trebalo posaditi u leje blizu terase, u saksije ili u viseće korpe koje će biti u visini očiju. Na tim mestima će tamne lepotice sigurno imati zasluženu pažnju. Ukoliko se kombinuje sa ostalim bojama koje stvaraju jak kontrast sa crnom, tamna boja će još bolje doći do izražaja. Bela i srebrnkasta, svetložuta i narandžasta, kao i nežno roze nijanse sjajne su partneri tamnoputim primercima.

Tamno lišće i cvetovi predstavljaju pravu retkost. Zato se i sade u baštama kao posebne vrste. Otkrijte i vi čari ovih lepotica i unesite u svoju baštu malo mistike i tajanstvenosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.