U trendu

Crni kralj i bela kraljica

Šah je veoma stara igra, ali i jedna od najpopularnijih na svetu.

Neizostavan pribor za ovu igru jesu šahovske figure i garniture. Šahovska figura je simbol moći, primetio je jedan analitičar – ona je oruđe koje se koristi u svetu igre da se izvrši imaginarno delovanje. Šahovske ploče sa poljima i šahovske figure razlikovale su se po svom obliku tokom vekova. Naime, nekada su se figure izrađivale ručno, najčešće u oblicima koji su odgovarali izazovima pojedinačnih likova koji učestvuju u zamišljenom ratu, a kompleti su ponekad imali pravu umetničku vrednost.

Danas su oblici šahovskih figura pojednostavljeni, a kompleti se, zbog široke potražnje, najčešće izrađuju u fabričkim serijama. Rana istorija šahovske figure je sasvim nepoznata. Najstarija potpuno sačuvana šahovska garnitura je ona koja je pronađena na ostrvu Ajsl Luisu i najverovatnije potiče iz jedanaestog veka, a smatra se da je vikinškog porekla. Najstarija poznata šahovska figura je lepo oblikovani kralj od slonovače, očigledno indijskog tipa, ali sa natpisom na arapskom jeziku, a datirana je na osmi ili deveti vek naše ere.

U jednom pariskom muzeju čuva se figura konja od slonovače, nordijskog porekla, napravljena po arapskom modelu. Britanski muzej čuva jednog starog lovca izrađenog od kitove kosti koji potiče iz desetog veka. U narednih nekoliko vekova šahovske figure karakterisao je i komplikovani gotički naturalizam.

Renesansa donosi svežu jednostavnost – figure su postale slične onima koje se danas upotrebljavaju. U petnaestom i šesnaestom veku šahovske figure i garniture postale su popularni predmeti koji su se nalazili na popisu mnogih domaćinstava. U osamnaestom i devetnaestom veku u Evropi primetan je pad kvaliteta i stila izrade ceremonijalnih garnitura. Međutim, u isto vreme kineske i indijske garniture bile su izvanrednog umetničkog kvaliteta, na primer, Kinezi su izradili specijalni tip šahovskih figura na lepo napravljenim postoljima od slonovače.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.