Crveno blago

Sada je sezona branja svežeg paradajza. Ovo je idealno vreme da se paradajz pripremi za zimnicu, jer je ovo povrće sveže, puno vitamina i povoljno.
Vrste paradajza razlikuju se po boji, obliku i ukusu. Tako, na primer, postoji žbunasti paradajz. Ovu sortu krasi jak miris, kao i intenzivna aroma. Najčešće se koristi za pripremanje salata, kao dodatak jelima sa mladim sirom, ali i za dekorisanje sendviča. Jajoliki paradajz je još jedna vrsta. Unutrašnjost mu je blago brašnjava, pa je idealan za pripremanje čorbi i kečapa. Pre upotrebe obavezno mu treba oljuštiti prilično debelu kožicu. Oblik kruškolikog paradajza je prava vesela igra prirode. Ova sorta ima naročito tanku opnu, to jest kožicu, koja se lako skida. Zato s njim treba pažljivo postupati i ne izlagati ga suncu. Nažalost, žuti paradajz se veoma retko nalazi u prodavnicama i na pijacama. Ima fino meso i veoma blag ukus. Pogodan je za zimnicu i pravljenje čatnija.
Treba praviti razliku između nezrelog paradajza i zelenog paradajza. Od nezrelog paradajza ljudi rado prave zimnicu. Mini-paradajz je veoma sočan, ima finu aromu i dobar je za ostavljanje. Nezamenljiv je kao dekorativni dodatak jelima sa testeninom i salatama. Poseban, slatkast ukus krasi crni paradajz. Nažalost, on se retko nalazi na evropskom tržištu, a samim tim i kod nas. Koristi se za pripremanje sendviča i salata. Mesnati paradajz načešće uspeva kod nas i ovde ga najviše ima. Meso mu je čvrsto i nema mnogo semenki. Lako se seče na kriške i pogodan je za sušenje.
Postoje razni specijaliteti koji se mogu spremiti od paradajza za zimske dane: domaći kečap, sušeni paradajz, čatni od paradajza, ukiseljeni paradajz, sos od paradajza sa maslinkama, marinirani sušeni paradajz sa belim lukom i kaparima i još mnogo toga. Možete da probate i marmeladu od paradajza sa džinom. Što da ne? Uvek treba istražiti nove ukuse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.