U trendu

Čudan neki puding

Jorkširski puding je tradicionalno i veoma popularno englesko jelo. Poreklom je iz severoistočnih krajeva Britanije.
Evo i malo istorije ovog slavnog jela. Jorkširski puding se u svojoj originalnoj verziji spremao kao glavno jelo i bio je namenjen svim onima koji nisu bili u stanju da priušte sebi meso. Pre mnogo godina, meso se peklo na ražnju, a testo je stavljano ispod kako bi sva ta mast i sokovi iz mesa padali na njega. U situacijama kada nije bilo dovoljno mesa za sve, deca bi obično dobijala ovaj jorkširski puding kao glavni obrok. Međutim, vremena su se promenila i danas se ovo jelo gotovo uvek služi sa pečenim mesom i smatra se delom tradicionalnog engleskog ručka ili večere. U Jorkširu, zemlji porekla, često se služi sam, punjen sosom od crnog luka, tako da ima izgled činije sa supom. Ovaj običaj najverovatnije vodi poreklo od vremena kada neki ljudi nisu sebi mogli da priušte ni zemljane zdele iz kojih bi jeli.
Jorkširski puding je veoma popularan kod turista koji dolaze u Englesku u potrazi za tradicionalnom hranom. Pored ovog jela, u tu grupu bi svakako bila ubrojana i poznata riba sa krompirićima, kao nezamenljivi sinonim za englesku kuhinju.
Kako se sprema? Nekada se spremao na tradicionalan način, a danas se jednostavno peče u zasebnim kalupima i služi uz kotlete. Za pravi jorkširski puding potrebno je brašno, jaja, mleko i malo soli. Sve se izmeša i napravi se glatka masa, u koju treba postepeno dodavati mleko. Potrebno je da se ovako pripremljen puding odmori oko sat vremena pre upotrebe. Kalupe treba namazati vrelom mašću od pečenja i napuniti ih testom. Peče se u rerni oko 20 minuta dok dobro ne naraste. Kao što vidite, jako je jednostavno, a nosi tako glamurozno ime. Zato, ako se nađete u Engleskoj i naručite jorkširski puding, nemojte se iznenaditi kad vam umesto očekivane čokolade prelivene šlagom donesu nešto što liči na testo uz još neko parče mesa i sve to preliveno nekim sosom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.