U trendu

Čudan neki zakon

U državi Južna Karolina, u Sjedinjenim Američkim Državama, bilo koja grupa koja planira da zbaci saveznu ili neku drugu vladu u SAD mora da registruje svoje aktivnosti. Takav je zakon.
Sada neki zakonodavci pojedinih država traže da ovaj zakon bude ukinut.
Državni senator Leri Martin kaže da zakon iz 1951. godine, donet kako bi se odvratili komunisti, daje Južnoj Karolini loš imidž. Zabluda je da je ovaj statut, koji je na snazi već 60 godina, zapravo tek odnedavno postao zakon.
Zakonodavci kažu da su neki od konstituenata u ovoj veoma konzervativnoj državi smatrali da je taj zakon bio usmeren ka konzervativnim aktivistima.
"Ništa ne može biti dalje od istine", rekao je Leri Martin. "Ovaj zakon donet je u vreme kada su oni mislili da je to najbolji odgovor na strah ljudi od komunizma. Međutim, zakon je nadživeo svoju svrhu, ako je ona ikada i postojala".
Predlog za ukidanje ovog konzervativnog zakona doći će na raspravu u Senatu, nakon čega će senatori odlučiti da li će ga ukinuti.
Ovaj kontroverzni zakon zahteva da bilo koja grupa koja planira da zbaci lokalnu, državnu ili federalnu vladu mora da plati pet dolara i da registruje grupu, njenog predsednika, njegovu adresu stanovanja, njegova uverenja, sve članove koji žive u Južnoj Karolini i da njeni pripadnici zaokruže "da" ili "ne" kao odgovor na sledeće pitanje: "Da li vi ili vaša organizacija direktno ili indirektno savetujete, podučavate ili praktikujete obavezu ili potrebu za kontrolom, otpuštanjem ili zbacivanjem vlade?"
Oni koji ne ispune sve tražene podatke moraju da plate kaznu i do 25.000 dolara i da provedu do 10 godina u zatvoru. Kada je donet, ovaj zakon viđen je kao način da se procesuira neko ko je uhvaćen da nema sve podatke, umesto da mora da se dokaže da je pozivao na ustanak, izjavio je Martin.
"Siguran sam da bi se i sam Osama bin Laden nasmejao ovom zakonu", dodao je Martin.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar