U trendu

Čudesno otkriće – Arheolozi pronašli GROB SVETOG NIKOLE, pogledajte gde se nalaze njegove MOŠTI! (video)

Arheolozi su nedavno otkrili originalno mesto sahrane Svetog Nikole ispod crkve u provinciji Antalija.

Oni su već znali da su mošti Svetog Nikole bile sahranjene u istoimenoj crkvi koju je vizantijski car Teodosije II podigao u 5. veku na mestu gde je svetitelj služio kao episkop, u mestu Demre, u turskoj provinciji Antalija. Odatle su, oko 700 godina nakon smrti, ukradene i prenete u Italiju gde se i danas nalaze.

Ipak, mesto gde je svetitelj počivao od trenutka smrti, sredinom 4. veka, do prenosa u crkvu Svetog Nikole, bilo je misterija.

Sada, tragovi prikupljeni tokom novog iskopavanja, uključujući i otkrivanje grobnice, sarkofaga i freske koja prikazuje Isusa, nagoveštavaju tačno gde je telo Svetog Nikole bilo položeno.

Crkva ispod crkve

Prema nalazima do kojih su istraživači sada došli, izgleda da je svetac prvobitno bio sahranjen u crkvi koja se nekada nalazila na istom mestu na kome je kasnije podignuta crkva Svetog Nikole i da je nova bogomolja izgrađena na temeljima stare.

Stariji hram je tokom srednjeg veka bio potopljen zbog porasta nivoa mora i vremenom je zaboravljen.

Veruje se da su stariju crkvu prvi put otkrili 2017. istraživači koji su sproveli elektronska istraživanja terena ispod novijeg hrama. Očitavanja su pokazala da postoje praznine između poda i zemlje. Bilo je potrebno da prođe još pet godina kako bi se pažljivo i bez oštećenja uklonio pod i pristupilo istraživanju, piše portal Livescience.

Sada, arheolozi tvrde, po prvi put imaju priliku da istražuju tlo kojim je i sam svetac koračao.

Zašto Sveti Nikola nije danas ovde?

O životu Svetog Nikole se, sa istorijske tačke gledišta, zna vrlo malo, ali postoje legende – priča se da je spasao tri devojke od prostitucije, vaskrsao troje ubijene dece, da je ušao u tuča pesnicama tokom Prvog sabora u Nikeji 325. godine… i, naravno, da je krišom ostavljao darove deci i siromašnima odakle je i potekla legenda o Deda Mrazu.

Danas Demre, a u prošlosti poznat kao Mira, mali grad u Turskoj bio je popularno mesto hrišćanskog hodočašća posle smrti i sahrane Svetog Nikole oko 343. godine. Mošti Svetog Nikole počivale su u crkvi u Miri sve do druge polovine XI veka kada su, uz manje ili više otvoren blagoslov pape, ukradene i prenete u Bari u Italiji gde i danas počivaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.