U trendu

Čudna neka mesta

Nije grubo reći da se ljudski rod, naročito u poslednjih sto godina, krajnje nehajno odnosi prema prirodi i planeti koju nastanjuje. Besomučno se eksploatišu šume i džungle, zagađuju reke i mora, uništavaju biljne i životinjske vrste, menjaju ekosistemi i klima, a priroda u svom prvobitnom obliku postaje sve veća retkost.

Iako se često mogu čuti sve glasniji apeli za očuvanje životne sredine i prirodnih bogatstava, primera uništenja i neodgovornog ponašanja je iz dana u dan sve više, što logično rezultira sve lošijim zdravstvenim stanjem planete. Na sreću, postoje i pojednici, organizacije i programi koji se svim silama bore da očuvaju vredne i retke prirodne ambijentalne celine na našoj planeti.

Do danas lokalizovanih i zaštićenih mesta ima najviše u Sjedinjenim Američkim Državama – 47, dok se u Evropi na čelu nalazi Španija sa 26 zaštićenih zona.

Evo nekih zaštićenih zona. Planine Table na dnu Afrike, na Rtu dobre nade u Južnoafričkoj Republici, poznate su po bogatstvu i raznovrsnosti biljnih vrsta, zbog čega je upravo na tom mestu napravljen nacionalni park i prirodni rezervat. Ta zona nazvana je Zapadna obala rta.

Peščani nasip na reci Orinoko u Venecueli je sledeći na popisu. U šumama u blizini reke žive plemena Janomami i Jekvana. U Čileu, između Anda i stepa Patagonije, dižu se planine Torresdei Paine. Iako u toj zoni ne postoje turistički objekti, ove planine bogate snegom i ledom i uvek zelenim šumama svake godine poseti više od 60.000 turista.

Smešten stotinak kilometara jugoistočno od Berlina u Nemačkoj, Šprivald je poznat po više od 1.300 kilometara malih kanala koji prolaze kroz bujno zelenilo.

Put prolazi kroz močvarnu prašumu koja se nalazi u Nacionalnom parku „Olimpik“ u državi Vašington u Americi. Na ovim planinama, krda velikih belih jelena žive u miru i harmoniji sa američkim Indijancima.

Tongle Sap je jezero u Kambodži oko koga živi preko milion ljudi. To jezero je izuzetno važno za celokupnu ekonomiju zemlje. Uzgajališta ribe u njemu proizvode više od 80% ukupnih proteina koji se konsumiraju u celoj zemlji.

Osnovan 1872. godine kao nacionalni park u Americi, Jelouston u Vajomingu je pored raskošnog biljnog i životinjskog sveta poznat i po gejzirima – ima ih više od 200, kao i vulkanskoj aktivnosti na više od 10.000 mesta. Danas je ugrožen zbog vađenja rude i gradnje.

Ejers Rok, iliti, Uluru, kako ovu planinu zovu Anangu Aboridžini, nalazi se pored planina Kata Tuta. To je najpoznatiji rezervat biosfere u Australiji. Za lokalno stanovništvo Uluru je važan zbog prirodnih lepota, ali i kao zona u kojoj se nalazi dom mnogih božanstava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.