U trendu

Čudno morsko biće: U Egiptu otkriven fosil nove vrste kita s četiri noge (foto)

Naučnici u Egiptu otkrili su novu vrstu četvoronožnog kita koja je živela pre otprilike 43 miliona godina. Fosil vodozemca latinskog naziva Phiomicetus anubis otkriven je u egipatskoj Zapadnoj pustinji, području Sahare koje leži zapadno od reke Nil.

Njegova lobanja podseća na lobanju Anubisa, staroegipatskog boga mrtvih koji je imao glavu šakala, a po njemu je i dobio latinski naziv, piše BBC.

Preci današnjih kitova potiču od sisara sličnih jelenima koji su nastanjivali kopno tokom 10 miliona godina.

Phiomicetus anubis je bio težak oko 600 kilograma, dugačak tri metra i imao je snažnu čeljust da bi ulovio plen, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u sredu u Zborniku radova Kraljevskog društva.

Paleontolozi veruju da je telo ovog morskog sisara bilo prilagođeno plivanju i životu u vodi, ali i šetnji kopnom.

Delovi njegovog kostura pronađeni su u egipatskoj Fajumskoj depresiji, a analizirali su ga naučnici sa Univerziteta Mansura.

Na tom danas pustinjskom području bogatom fosilima nekada se nalazilo more.

„Phiomicetus anubis je ključna novootkrivena vrsta kitova i važno je otkriće za egipatsku i afričku paleontologiju“, rekao je za Rojters glavni autor istraživanja Abduah Gohar.

Premda ovo nije prvi put da su naučnici otkrili fosil kita s nogama, veruje se da je Phiomicetus anubis najraniji tip ‘polumorskog’ kita koji je otkriven u Africi.

Prvobitno se verovalo da su kitovi evoluirali u Južnoj Aziji pre približno 50 miliona godina. Kako su se njihova tela postupno sve više prilagođavala vodi, migrirali su prema Severnoj Africi i Severnoj Americi, gde su pronađeni i ostali fosili.

Najnovije otkriće upućuje na to da su rani kitovi tamo doplivali s područja Južne Amerike.

Paleontolozi smatraju da su kitovi kultni primer evolucije jer su se razvili iz malih kopitara u plave kitove te su potom postupno osvojili okeane.

Tim paleontologa je 2011. godine u Peruu otkrio fosil kita star 43 miliona godina. Imao je četiri noge, plivajuću kožicu i kopita.

Ovaj drevni kit mogao bi da se, upravo zbog ekstremiteta i snažnog repa, uporedi s dabrom ili vidrom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar