Čudno otkriće na Marsu: Snimljeno nešto što liči na vrata (foto)

Nasin rover „Kjuriositi“ snimio je veoma zanimljiv prizor na Marsu – pravilnu pravougaonu pukotinu u stenama, koja neodoljivo podseća na vrata ili ulaz koji vodi u podzemlje.

https://twitter.com/PPathole/status/1524645067180621825

Nesvakidašnji prizor na Marsu snimljen je dok se rover peo na planinu Šarp. Uprkos tome što ovakva fotografija budi maštu mnogima, navodna „vrata“ nisu ulaz u podzemni vanzemaljski svet.

„U pitanju je prirodni fenomen – prostor između dve pukotine u steni. „Kjuriositi“ već neko vreme prolazi kroz područje koje se formiralo od drevnih peščanih dina“, kaže Ašvin Vasvada, naučnik iz Mars sajens laboratorije.

On je objasnio da su frakture tek oko pola metra visoke i da su nastale kada su se peščane dine slegale tokom vremena, dok se pesak na površini Marsa pomerao.

One su sačinjene od peščara koji bio izložen različitim pritiscima zbog čega je negde napukao, pa su se formirale i ovakve pukotine pravilnog oblika.

„Frakture koje vidimo su većinom vertikalne. Ova pukotina je nastala ili kao rezultat dve vertikalne frakture između kojih je materijal vremenom odnesen ili je u pitanju jedna fraktura, a onda su se stene vremenom razmakle“, ističe Vasavada, prenosi RTS.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.