U trendu

Čuva glavu

Milioni ljudi koji svakodnevno ulaze u svoje automobile suočavaju se s istom dilemom – vezati sigurnosni pojas ili ne. Iako saobraćajni propisi u mnogim državama širom sveta zahtevaju obavezno korišćenje ovog sigurnosnog uređaja, mnogi smatraju da on nije potreban. U pojedinim zemljama kazne za nepoštovanje ovog propisa su drastične, ali ni to često ne utiče na nesavesne vozače i suvozače koji ne žele da se vezuju.

Od svog nastanka do danas sigurnosni pojas nije se drastično promenio. Još pre jednog veka, tačnije, 1907. godine, konstruisan je prvi bezbednosni pojas, koji je bio učvršćen na dve tačke u kabini aviona, ali je pravu primenu u avionskom saobraćaju ovaj uređaj našao tek posle Drugog svetskog rata. Iako su često korišćeni, ovi pojasevi nisu bili preterano efikasni, pa je i pored njihove upotrebe dolazilo do povreda prilikom nesreća. Zbog toga se u decenijama koje su usledile pojavila potreba za uređajem koji bi omogućio veću zaštitu putnika u saobraćaju.

Tvorcem sigurnosnog pojasa smatra se Šveđanin Nils Bohlin, koji je dugo radio u avio-sektoru jedne švedske kompanije, i to na izučavanju avionskih nesreća. On je tražio način kako da spase pilote, ispitivao je padobrane i tadašnje pojaseve koji su korišćeni na sedištima u pilotskim kabinama, pravio je i eksperimente s katapultiranjem pilota zajedno sa sedištem iz kabine u vazduhu.

Zatim je 1953. godine prešao u automobilsku fabriku „Volvo“ i tu nastavio sa svojim radom na spasavanju ljudskih života prilikom udesa. Pet godina kasnije, patentiran je prvi pojas u automobilu kao zaštita vozača. Ovaj uređaj je, za razliku od onoga konstruisanog na početku prošlog veka, bio pričvršćen na tri tačke u kabini i onemogućavao je proletanje vozača i suvozača kroz šoferšajbnu prilikom naglog kočenja ili udesa. Ovakav sigurnosni pojas s vremenom se pokazao veoma efikasnim. Prilikom nekih analiza rađenih posle velikih kampanja za korišćenje bezbednosnih pojaseva pokazalo se da je u više od polovini saobraćajnih udesa na godišnjem nivou ovaj uređaj bio od presudnog značaja za spasavanje ljudskih života.

Od svog nastanka do danas pojas nije mnogo promenio izgled, ali su usavršeni uređaji za njegovo bolje zatezanje, pa je upotreba pojasa u moderno doba više nego jednostavna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.