Čuvajte se kratkih poruka

Imate mobilni telefon. Koristite SMS (short message services). Uživate u tome. Sve više uživate u tome. Više i ne uživate u tome, ali poruku morate da pošaljete. Čuvajte se! Možda ste baš vi postali žrtva SMS-zavisnosti i potrebna vam je pomoć stručnog lica!

Upravo je sa ovakvim problemom bio suočen 25-godišnji Danac, po zanimanju šofer, koji je pomoć morao da potraži u specijalizovanoj klinici. SMS-ovisnik je shvatio da je „obuzet“ u trenutku kada je slao u proseku 200 poruka dnevno, a njegov telefonski račun je „dogurao“ do impozantnih 12.000 kruna (preko 3.000 nemačkih maraka). Sa svojom šoferskom platom sebi to nije mogao da priušti, ali nije ni mogao da živi bez poruka. Zato je i potražio pomoć specijalizovane ustanove, koja se posebno bavi bolestima kockarske i Internet-zavisnosti.

Ovaj Internet-terapijski centar se bavi ovakvom vrstom lečenja od 1998. godine i za to vreme je izlečio 60 ovisnika. Michael Joersel, direktor ove ustanove, očekuje porast SMS-zavisnika s obzirom na činjenicu da u Danskoj postoji 2,6 miliona korisnika mobilnih telefona i 1,1 milion onih koji imaju pristup Internetu.

Prema tome, čuvajte se svojih mobilnih telefona, jer je Danska daleko, a Michael Joersel nema popust za strance.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.