Cvetna kuhinja

Kuhinja i trpezarija ne moraju da budu puste, jer i u njima postoje optimalni uslovi za uzgajanje prekrasnih zelenih biljaka.

Okrenuta prema jugu, kuhinja bi leti bila pravi pakao da na velikom prozoru nema dekorativne, dosta debele tkanine koja propušta svetlost. Zavese su ovlaš nemarno nabrane i na krajevima prozora delimično skupljene. Ideja je jednostavna i laka za realizovanje. Evo još jedne dobre ideje: ako ste odsutni šest do osam dana, napunite sudoperu vodom i zamočite u nju kraj tkanine na koju ste položili svoje biljke. Zalijte ih tako da se zemlja dobro natopi. Kasnije će se i saksije automatski ovlažiti, zahvaljujući kapilarnosti.

Biljka po imenu kalanhoja veoma se ceni zbog svog izgleda, lišća i dugog perioda cvetanja. Voli jaku, ali ne i prejaku svetlost. Treba je zalivati jednom do dva puta nedeljno, od proleća do sredine jeseni, a posle toga jednom do dva puta mesečno. Oko 130 vrsta kalanhoje raste u svim suptropskim i polutropskim regionima od Arabijskog poluostrva do južne Afrike.

Trpezarija je najposećenija prostorija u kući. Iz tog razloga domaćin je u nju smestio svoje omiljene biljke i najspektakularnije primerke iz svoje kolekcije cvetnica u velikom formatu. Tako stalno uživa u najlepšem procvetavanju, a biljke se premeštaju u vlažan i za njih prijatan ambijent.

Izvrstan intenzitet svetlosti koji vlada u ovoj trpezariji omogućava biljkama da cvetaju tokom više meseci u godini. Orhideje traže veliku vlažnost za svoj razvoj. Orošavanje se ne preporučuje dok biljke cvetaju, jer na cvetovima ostaju mrlje od kapljica vode, što dovodi do sušenja. Streptocarpus grandis je izvanredna biljka sa jednim ogromnim listom prošaranim brazdama i cvetovima koji veoma dugo traju. Vodi poreklo iz južne Afrike, Kenije i Tanzanije. Biljku treba đubriti od aprila do septembra, jednom mesečno, đubrivom za paradajz ili jagode. Međutim, ova biljka ne podnosi zadimljene prostorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.