Cvetovi sunca

Bilo da stoje sami ili da imaju pratnju, cvetovi suncokreta u vazi uvek unose pozitivnu energiju i radost. Zato ukrasite svoj stan buketima ove predivne biljke. Evo nekoliko predloga.

Zajedno s plodovima i vlatima ječma, suncokret, cinija i žuto-crvena gailardija najavljuju dolazak jeseni – zaista raskošno. Ipak, nemojte ubrati sve cvetove suncokreta u bašti, jer on obrazuje seme, pa se može sam razmnožavati, a i ptice uživaju u njemu.

Ako želite nešto što je koloristički skladno, probajte sledeće. Svi prepoznajemo suncokret po vencu jezičastih zlatnožutih latica i braon krugu u sredini cveta. Nove sorte unose još više boje u igru, od limunžute, kao kod sorte Sunrich Lemon, pa sve do crvene, kao kod sorte Ruby Eclipse. Evo i jednog saveta. Saksije od terakote odlično se uklapaju uz žute i braon tonove suncokreta.

Sledeću inspiraciju možete slobodno nazvati cvetnim kolom. Sve boje leta ujedinjuju se u aranžmanu od suncokreta, dalija, lavande i divlje lobode. Dešava se da se oko buketa formira prsten od polena, pa su na Zapadu proizveli sredstvo kojim se posipaju cvetovi suncokreta i tako sprečava padanje polena na sto. U tu svrhu možete upotrebiti i običan lak za kosu.

Sledeći aranžman zove se „zagrljaj“. Živopisni buket suncokreta i pupavice poželeo bi da naslika i sam Van Gog. Kolorističke akcente daju ehinops i grane klematisa.

Evo još jednog saveta: krajnje latice suncokreta su jestive. Jednostavno pospite salatu s nekoliko opranih latica – ne samo da će izgledati lepše već će i sama salata biti mnogo ukusnija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.