U trendu

Cvrkutavi vrt

Što je vrt prirodniji i raznolikiji, to je ptičji život u njemu bogatiji. Mnoge ptice dobro se osećaju u vrtovima, pod uslovom da ne izgleda kao da su u njemu kao na nekoj izložbi. Ako u vrtu, osim nekoliko vrabaca, nema nijedne ptice, to znači da je takav vrt isuviše uredan. Vrtovi koji izgledaju kao naslikani, u kojima nema mesta za skrivanje, ne privlače ptice.

Doduše, zbog toga ne treba zapustiti vrt, ali u nekom uglu mora se ostaviti gomila granja, a ne treba ni seći živicu svaki čas. U takvom vrtu čovek će biti nagrađen na pravedan način – u njemu će rado boraviti ptičice. Inače, ptice ne samo da oživljavaju vrt – one pomažu i u borbi sa štetnim insektima. Da bi vrt naselile ptice koje grade gnezda u slobodnom prostoru, na drveću, u žbunju ili na tlu, važni su gusti zimzeleni žbunovi ili oni što rađaju bobice i semenke, kao što su, na primer, oskoruša, beli glog, grab, šimširika, šipak, dren, kurikovina, patuljaste smreke.

Ptice u vrtu treba zaštititi od mačaka. Stabla se mogu obaviti bodljikavom žicom, a oko gnezda ptica koje ih grade na tlu mogu se staviti krpe natopljene petrolejom. To će odbiti mačke, a ptice skoro neće ni osetiti taj miris.

Dok leže na jajima, ptice ne vole da budu ometene, čak ni one koje se inače ne plaše čovekove blizine. Senica i čvorak prave gnezda u dupljama drveta, ali se nastanjuju i u kućicama za ptice, ako ih u vrtu ima. Celog dana senica skakuće sa grane na granu i neumorno uništava štetne insekte. Par senica u vrtu je najbolja zaštita od štetočina. Čvorke ljudi istovremeno i vole i mrze. Oni uništavaju mnogo štetnih insekata, ali ako ih ima mnogo u vrtu, postaće prava napast. Dobro raspoloženje čvorka ne može se ničim omesti – on neprekidno cvrkuće i podržava pesmu drugih ptica. Grmuše najradije prave gnezda u trnovitom žbunju, pa se u vrt mogu privući ako se u njemu ostavi gustiš.

Treba obratiti pažnju i na to da ptica napušta svoje gnezdo ako joj neko smeta u blizini. Pesma grmuše je duga i melodična. Zeba činkavica poznata je po pevanju. Na debelim granama pravi brižljivo opleteno gnezdo, spolja maskirano mahovinom i lišajevima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.