U trendu

Da li je moguće? Duško Dugouško uopšte NIJE ZEC (video)

Oj, mladosti…

Jedan od najomiljenijih crtanih likova svih vremena svakako je Duško Dugouško (Bugs Bunny), simpatični dosadnjaković koga su zavolele čitave generacije.

Međutim, postoji jedna velika zabluda u vezi s njim, a glavni krivci su sami tvorci Duška Dugouška. Ako pitate bilo kog čoveka na svetu, šta je Duško Dugouško, velika većina će odgovoriti: Pa, zec, naravno! E pa, nije!

Duško Dugouško je u stvari kunić. Možda ćete pomisliti „ista stvar, drugo pakovanje“, to jest, da cepidlačimo, ali nećete biti u pravu. Zečevi i kunići su sasvim drugačije vrste, iako pripadaju istoj grupi sisara.

Dakle, zečevi i kunići počinju da se razlikuju od samog trenutka rođenja. Kunići se rađaju slepi i bez dlake, i potpuno su zavisni od majke. S druge strane, zečevi se rađaju sa krznom i vidom, i mogu da se kreću sami već sat vremena od rođenja.

Zečevi su obično krupniji od kunića, sa dužim zadnjim nogama i dužim ušima. Zatim, kunići zadržavaju istu boju krzna celog života, dok zečevi menjaju boju, od smeđe do sive leti, pa do snežnobele zimi.

Zečevi i kunići, čak, jedu i različitu hranu. Kunići vole mekšu travu i povrće (šargarepu!), dok zečevi više vole da grickaju koru od drveta i grančice.

Kunići prave domove ispod zemlje, a zečevi na tlu. Postoji samo jedna vrsta kunića koja pravi stanište iznad zemlje, kao i zečevi.

Kad je opasnost u pitanju, to jest odbrana od iste, i tu su sasvim različiti. Kunići beže pod zemlju i skrivaju se. Zečevi koriste svoje snažne, dugačke noge da pobegnu.

Kunići mogu da se drže kao ljubimci; zečevi su divlji. Kunići vole da žive u grupama, a zečevi su usamljenici, koji traže partnera samo kada je vreme parenja. Dakle, suviše je razlika između ove dve vrste da bismo ih zvali istim imenom.

Uh, koliko biologije! Konačno smo stigli i do glavnog dela – dakle, Duško Dugouško nije zec, nego kunić.

Kako? Ima dve osnovne osobine kunića. Živi u rupi pod zemljom i ne menja boju krzna. A uglavnom voli da gricka šargarepu, zar ne?

Da zaključimo, za sve su krivi tvorci Duška Dugouška. Oni su ga, na engleskom, zvali i „rabbit“ (kunić) i hare (zec) i tako su obmanuli silnu decu širom planete. Dobro, ko bi očekivao da se tvorci crtaća bave biologijom. Ipak, trebalo bi, greška je velika…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.