Da li je moguće? Malezijske devojčice sa 9 godina spremne za brak

Malezija je donela zakon o sprečavanju seksualnih delikata nad decom kojim se, međutim, ne zabranjuju dečiji brakovi, a jedan poslanik je tokom debate izjavio da su devojčice od devet godina „fizički i duhovno“ spremne za brak.

„One ulaze u pubertet sa devet ili 12 godina. I u tom trenutku njihovo telo je već takvo kao da imaju 18 godina. Tako da fizički i duhovno, to nije prepreka za udaju devojčica“, rekao je Šabudin Jahaja u parlamnetu, prenosi Rojters.

On je takođe rekao da ne vidi „ništa loše“ u tome da se žrtva silovanja uda za svog silovatelja jer se tako ne bi suočila sa „sumornom budućnošću“.

Ove izjave izazvale su gnev korisnika društvenih mreža a neki opozicioni političari su zatražili njegovo izbacivanje iz parlamenta.

Šabudin je danas rekao da su njegove reči izvučene iz konteksta i da brak nije pokušaj da se na mala vrata legalizuje silovanje.

On je rekao da je odbio predlog o zabrani dečijih brakova jer je to u suprotnosti sa odredbama šerijatskog zakona.

Novi zakon predviđa kazne za dodirivanje i sprijateljivanje sa decom kao uvod u seksualno zlostavljanje, a predviđeno je i uspostavljanje specijalnog suda kako bi se ti slučajevi brže procesuirali.

Maksimalno izrečena kazna može biti do 30 godina zatvora i šest udaraca biča za pravljenje, posedovanje i distribuiranje dečje pornografije.

Samo 140 od 12.987 slučajeva seksualnog zlostavljanja dece prijavljenih policiji od 2012. do jula 2016. godine rezultiralo je presudama.

Zabeleženo je i nekoliko slučajeva da silovatelji ožene svoje žrtve kako bi izbegli krivično gonjenje.

(Tanjug)