U trendu

Da li kucanje o drvo ZAISTA TERA zle duhove?

Svako od nas ima po neki ritual kojeg se pridržava kako bi izbegao nesreću ili prizvao sreću. Najpoznatija sujeverja korene vuku iz nekih starih vremena. Ona su mahom zaostavština paganskih verovanja i starinskih strahova pred čudima prirode…

Ipak, jedno od najčešćih u našem narodu je verovanje da, ako izjavite nešto dobro, nešto što simbolizuje sreću, brže bolje pronađite neki drveni predmet i kucnite o njega tri puta. Ako to ne učinite, zli duhovi će vam sve pokvariti.

Ovo verovanje seže do drevnih poganskih verovanja da duhovi žive skriveni u drveću, pre svega u hrastu. Kucanjem o drvo odavalo im se priznanje i demonstrirala svesnost da upravo oni mogu pomoći u borbi protiv zla. Takođe, to je bio i način da im se zahvali na sreći i blagostanju.

Iako istoričari tvrde da je kucanje o drvo najraširenije praznoverje u zemljama zapadnog svijeta, još uvek se ne može tačno utvrditi njegovo poreklo. Jedni smatraju da korene vuče iz drevnog religijskog rituala u kojem osoba dodiruje raspeće dok izgovara zavet, dok drugi misle kako dolazi iz predhršćanskih vremena u Evropi, kada su seljaci glasno kucali o drvo kako bi prestrašili zle duhove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar