najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Da li ste i vi jedni od onih što više vole da odugovlače?

Ako vam se često dešava da sve dnevne obaveze stalno odlažete za kasnije, spadate u veliku grupu onih koji odugovlače. Ovakva pojava ima i definiciju, prokrastinacija. Po mišljenju psihologa, prokrastinacija je oblik ponašanja za koji je karakteristično odlaganje akcija i zadataka za kasnije. Može dovesti do stresa, osećaja krivice, gubitka lične produktivnosti, stvaranja krize i pojave negodovanja od strane drugih zbog neispunjavanja odgovornosti i obaveza. Dok je prokrastinacija u određenoj meri sasvim uobičajena, ona postaje problem ako ugrožava normalno funkcionisanje individue.

Kako pobediti prokrastinaciju? Nije nemoguće, sve je stvar organizacije i motivacije.

Mnogi će imati problema već sa prvim korakom. Naročito ukoliko je u pitanju veoma težak zadatak. U glavi ste već zamislili sve loše scenarije i razloge zašto se ne upuštati u zadatak koji ne sadrži ni malo zabave i kreativnosti za vas.

U pitanju je psihološka varka kojom možete preskočiti ovaj problem. Uzmite veliki zadatak i razbite ga na male delove. Zapravo lakše prilazite rešavanju dva, tri mala zadatka nego jednom velikom. Tako ćete se osećati korisno nakon svakog malog koraka i to će vas motivisati na sledeći. Na kraju obavljenog posla osetićete satisfakciju pobede nad odugovlačenjem.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike