Da li ste kupoholičarka?

Potrošačko društvo u kojem se kupovina pretvorila u najvažniju razonodu postalo je opasno po zdravlje. Ljudi rade sve više kako bi povećali zaradu i mogućnost da troše. Preterana kupovina bez valjanog razloga proglašena je psihološkim poremećajem, a najveći broj žrtava, čak 85 odsto, jesu žene. Ma koliko bezazleno izgledala na prvi pogled, ova bolest može imati pogubne posledice – po vaš novčanik, ali i po porodicu i društveni život.

Kupoholičarka je manično depresivna osoba. Dok nekontrolisano kupuje, ona uživa, a zatim, kada shvati koliko je novca potrošila i nepotrebnih stvari donela kući – oseća krivicu i pada u depresiju. Ovaj psihološki poremećaj najčešće je samo način da se prikriju drugi problemi i pokušaj da se stvari uzmu u sopstvene ruke. Nažalost, žrtva potrošačkog društva sasvim gubi kontrolu nad svojim životom.

Ako ste se prepoznali u ovom tekstu, još nije kasno da se izbavite svih „čari“ bespotrebne kupovine. Evo kako. Najvažnije je da priznate da imate problem i da se suočite s njim. U nabavku nikada nemojte ići bez spiska potrebnih stvari. Od onoga što piše na tom papiru ne odstupajte ni po koju cenu. Zaboravite na kreditne kartice. Plaćajte samo u gotovini kako biste mogli da kontrolišete troškove. Kada se novčanik isprazni – nećete imati kud. Za odlazak u radnju uvek nađite društvo, nekoga ko ća vas uhvatiti pod ruku i izvesti napolje da ne biste preterali. Kada ste pod stresom, kada ste tužni ili nervozni, nemojte se lečiti kupovinom. Bolje je da ostanete kod kuće i opustite se uz dobru muziku ili penušavu kupku. Proći ćete mnogo jeftinije i neće vam biti žao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.