U trendu

Da li ste znali da postoji srpski „Kip slobode“ – skriveni dragulj Beograda sa neverovatnom pričom

U srcu Beograda, kroz gradske ulice koje svakodnevno prelazimo, krije se jedan skriveni dragulj umetnosti – Kip Srbija.
Da, dobro ste pročitali. Na krovu zgrade Vlade Republike Srbije, uzdiže se ova monumentalna figura, gotovo neprimetna za prolaznike koji žure svojim putem.

Ali šta se krije iza ovog impozantnog spomenika? Priča počinje u vreme Kraljevine Jugoslavije, kada je ova statua bila naručena kao deo arhitektonskog plana. Inspirisan lepotom i dostojanstvom beogradske dame, vajar Đoka Jovanović stvara remek-delo koje će postati simbol srpske slobode.

Zagorka Cvetičanin, dama aristokratskog izgleda, postala je model za ovu monumentalnu figuru. Njena elegancija i gracioznost postale su osnova za stvaranje „Srbije“ – kako je nazvana statua.

Visoka preko 3 metra, izlivena u Pragu, ova skulptura prvobitno je nosila dijademu kralja Petra I. Međutim, promene su nastupile sa dolaskom komunista na vlast. Kruna je zamenjena bakljom, simbolom nove ere. Tako je Kip Srbija dobio svoj karakterističan izgled koji ga danas čini prepoznatljivim.

Iako ga često ne primećujemo dok prolazimo pored zgrade Vlade, Kip Srbija je deo naše svakodnevice. Njegova prisutnost nas podseća na istoriju i simboliku koju nosi, ukazujući na našu prošlost i budućnost.

Inače, „Srbiju“ viđate i češće nego kad se nađetu u ulici Kneza Miloša, ona se nalazi i na žigu svake lične karte!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar